Kolumnit @forssanlehti.fi

Näinä aikoina vähänkin voi olla paljon, eikä ketään parane ylenkatsoa – Ei edes loimaalaista tai vorssalaista

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Isojen kaupunkien varjossa olevat seutukaupungit, joihin Forssa ja Loimaakin kuuluvat, ovat alkaneet ryhtyä pitämään meteliä itsestään.

Vuoropuhelun lisäämisestä ei taatusti ole haittaa, sillä monet ongelmat ovat yhteisiä: Väki vanhenee ja vähenee. Silti koulutustarjontaa, työpaikkoja ja palveluja pitäisi saada ylläpidettyä, jotta olisi veto- ja pitovoimaa.

Forssalla ja Loimaalla on vielä oma taakkansa kannettavana: kumpikin on mainettaan parempi.

Oikeastaan lähtötilanne on paras mahdollinen. Mitä nihkeämmät ennakkoluulot, sitä helpompi on yllättää positiivisesti.

Ihmekö tuo, jos kuva Forssasta tai Loimaasta on ruuhka-Suomessa pintapuolinen ja vaillinainen, kun eivät edes melkein naapurit taida kovin hyvin tuntea toisiaan.

Suorastaan järkytyin tietämättömyyttäni, kun aloin päivittäin ajella Loimaalta töihin Forssaan. Ei kukaan ollut kertonut, että puolen tunnin ajomatkan päässä kotioveltani järjestetään kansainväliset Mykkäelokuvafestivaalit tai että kun Forssan pääraitilta astuu muutaman askeleen sivuun, pääsee idyllisille pikkukaduille, joissa tuoksu ja tunnelma ovat kuin Keski-Euroopassa.

Aivan hyvin positiivinen vaikuttuminen voi tapahtua myös toisin päin. Vanha tehdaskaupunki ja maaseutukaupunki ovat yllättävän erilaisia.

Tiedän, että perusloimaalainen on saita, enkä usko, että forssalaisetkaan ovat kauheita tuhlareita.

Tuntuisi tietysti hienommalta lennättää tänne hotelleissa yöpyviä raharikkaita kiinalaisia tai edes hesalaisia, kuin alkaa vikitellä melkein naapurikuntalaisia visiitille.

Näinä aikoina vähänkin voi kuitenkin olla paljon, eikä ketään parane ylenkatsoa. Ei edes loimaalaista tai vorssalaista.

Saattaapa näiden ihmisryhmien houkuttelemisessa päästä myös harjoittelemaan kunnolla markkinointia. Vaikka rajan ylitys Varsinais-Suomesta Kanta-Hämeeseen sujuu jouhevasti Ypäjän kohdalla, tuntuu eri maakuntien välillä olevan usein henkinen raja.

Yksinkertaisetkin asiat voivat olla elämyksiä, eikä mitään huvipuistohärveleitä aina tarvita.

Loimaalaisen kun pistää muutamaksi kierrokseksi pyörimään liikenneympyrään, on kyetty jo tarjoamaan jotakin, mitä omassa kotikaupungissa ei ole mutta jonka perään kovasti haikaillaan.

Kirjoittaja on Forssan Lehden toimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic