Kolumnit

Maaseudun arvostus nousussa – Keskustan kivinen tie

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Korona muutti ihmisten elämänarvoja nostaen terveyden ja terveysturvallisuuden tärkeimmiksi. Koronaika on tuonut ihmisille uusia, myönteisiä kokemuksia maaseudusta, lähiruoka nousi tärkeään arvoon samoin elämän perustarpeet, siis huoltovarmuus. Maaseutubarometrin mukaan 61 prosenttia suomalaisista pitää maaseutua hyvän elämän paikkana! Myönteiset mielikuvat kuten luonto, aitous ja vapaus liittyvät maaseutuun, kun taas stressi liitetään kaupunkiin.

Nuorista kaupunkilaisista viidennes toivoisi vakituiseksi asuinpaikakseen maaseutua. 37 prosenttia ihmisistä kokee olevansa sekä kaupunkilaisia että maalaisia. Monipaikkaisuus kuvaa ihmisten nykytilannetta hyvin.

Maaseudun vetovoimasta kertoo Lopen kunnan 22 omakotitontin myynti alle viikossa! Kuntien onkin tärkeää nyt vastata asumisen kysynnän nousuun. Asumisen kulut seudullamme ovat erittäin edulliset verrattuna pääkaupunkiseutuun. Juhannuksenkin kävijämäärät esim. Saaren kansanpuistossa ja muissa luontokohteissamme kertovat niiden olevan vahva vetovoima- ja kilpailuvalttimme. Maaseutu-Suomi on nousussa, ihmiset haluavat omaa rauhaa ja turvallisuutta tulevaisuuden kriisienkin varalta.

Ymmärrys maaseutua ja sen tarjoamia tärkeitä luonto-, virkistys-, ym. palveluja kohtaan selittyy ihmisten omakohtaisilla kokemuksilla. Tässä on saumaa rakentaa Keskusta r.p:lle uusi alku sillanrakentajana kaupunkien ja laajan maaseudun välille. Keskustan yksi tehtävä on pitää maan talous kunnossa huolehtiaksemme heikommista.

Katri Kulmuni sai edeltäjältään erittäin raskaan perinnön. Sipilän ilmoitettua luopuvansa Keskustan johtamisesta heti vaalien jälkeen, ajelehti puolue ilman kipparia 5 kuukautta. Uusi puheenjohtaja olisi pitänyt valita heti! Kovan vaalitappion kokeneena Keskustan meno vihervasemmiston kanssa hallitukseen askarruttaa ihmisiä. Sipilän hallituksen politiikka siirsi osan kannattajistamme katsomoon.

”Hyväkään hallitusohjelma ei vihervasemmiston kanssa riitä, jos koko muu hallitus käärii tekonsa pakettiin liimaamalla päälle otsikon: Tämä hallitus tekee tämänkin toisin kuin Sipilän hallitus ” kiteyttää osuvasti MEP Mauri Pekkarinen. Hallituksen pitää kyetä toimimaan keskinäisen luottamuksen varassa joukkueena, eikä markkinoimalla edellisen hallituksen virheitä!

Keskusta on sitoutunut hallitustyöhön yhtenä tavoitteena huolehtia maan talouden kuntoon pistämisestä. Siihen tarvitaan rakenteellisia uudistuksia yrittämisen edellytysten ja vientikilpailukykymme parantamiseksi. Nämä uudistukset testaavat yhdessä sopimisen kykyä. Työllisyyden vahva kasvu vähentää julkisten menojen leikkaustarpeita. Vahva julkinen talous on köyhän paras ystävä.

Ministeri Kulmunin eroon johtaneet tapahtumat kulminoituvat henkilöön, jollaista hänen ei olisi koskaan pitänyt ottaa avustajakseen! Ministeri vastaa hänenkin tekemisistään. Avustajakunta on ratkaisevan tärkeä ministerin onnistumisessa työssään. Kohtuuttoman kovat oppirahat pj. Kulmuni maksaa nyt virheestään. Nautitaan nyt kesästä ja luonnosta läheisten kanssa!

 

Kirjoittaja on forssalainen ministeri, emeritakansanedustaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic