Kolumnit

Markkinoiden kauhuviikko päättyi rumasti

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Viime viikon perjantaina näytti vielä siltä kuin koronavirus ei iskisi maailman pörssimarkkinoille ollenkaan. Myrskyn edellä oli kuitenkin vain epäilyttävän tyyntä, jälleen kerran.

Eilen tilanne oli jo tyystin toinen: Viruksen aiheuttama laaja myyntipaniikki tarkoitti sitä, että Wall Streetilla laskutahti oli ollut viikkotasolla karmein sitten vuoden 2008, kun Lehman Brothersin kaatumisesta alkanut finanssikriisi iski voimalla päälle. Helsingissä laskua tuli niin ikään runsaasti viikon aikana.

Maailmanlaajuisesti osakkeiden arvosta haihtui Reutersin laskelmien mukaan käsittämättömät, tähtitieteelliset 4500 miljardia euroa.

Se kuuluisa musta joutsen on siis taas nähty, ja ammattisijoittajat ympäri maapallon yrittävät hinnoitella parhaansa mukaan pahinta mahdollista skenaariota. Negatiivisia tulosvaroituksia on hyvin todennäköisesti luvassa paljon suuremmiltakin yhtiöiltä kuin Finnairilta.

Tarttuvan taudin, kymmenientuhansien koronatapausten ja pandemian hinnoittelu ei vain ole talousasiantuntijoille mitenkään helppoa tai yksinkertaista.

Tavanomaiset laskukaavat saattavat antaa aivan vääränlaisia lopputuloksia, ja siksi hermoilu on tällä kertaa tavallistakin kovempaa.

Pörssikurssit ja todellinen maailma ovat tunnetusti kaksi eri asiaa – ainakin lyhyellä aikavälillä. Valitettavasti siellä todellisessakaan maailmassa taloudella ei juuri nyt suju kovin hyvin.

Eurostatin ennakkotietojen mukaan Suomen talouden notkahdus loka–joulukuussa oli ilmeisesti pahempi kuin yhdessäkään toisessa eurovaltiossa. Perjantaina Tilastokeskus vahvisti nämä ennakkotiedot.

Suomen bruttokansantuotteen laskua pidettiin johtavissa ekonomistipiireissä ”järkyttävänä” ja ”tyrmistyttävänä”. Kyseisten ekonomistien analyyseissä ei yleensä turhaan käytetä maalailevia ylisanoja; hämmästys ja reaktiot taisivat olla aivan aitoja.

Meille tavallisille kaduntallaajille taitaa olla se ja sama, onko Suomi kuluvan kvartaalin jälkeen teknisessä taloustaantumassa vai ei. Ainakaan mitään kovin dramaattista ei päässyt tapahtumaan vuonna 2018, kun Suomi viimeksi oli taantumassa.

Kukaan ei tätä vain tuolloin huomannut. Vasta eiliset Tilastokeskuksen luvut paljastivat totuuden.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic