Kolumnit @gmail.com

Meit’ oli raitilla poikia viis…– Eikö kenenkään mieleen tullut katsahtaa ympärilleen ja kysyä: Missä kaikki naiset ovat?

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalaissyntyinen Saara Särmä on saanut laajaa kansainvälistä suosiota Congrats, you have an all male panel -sivustollaan. Blogiin on koottu kuvia seminaareista ja muista tilaisuuksista, joissa asiantuntijoina kuullaan vain miehiä.

Nyt Särmälle olisi tarjolla oiva esimerkki myös kotikonnuiltaan. Eilinen Forssan Lehti tiesi kertoa tekeillä olevasta forssalaisen kulttuurin kunniagalleriasta. Hanketta valmistelevaan, Kulttuuri-Axelin ympärille koottuun työryhmään kuuluu peräti kymmenen henkilöä, kaikki miehiä.

Ryhmäläiset ovat mainioita henkilöitä kaikki tyynni, mutta silti; vaikka mistään virallisesta konklaavista ei olekaan kyse, niin eikö kenenkään mieleen tullut katsahtaa ympärilleen ja kysyä: Missä kaikki naiset ovat?

Rohkenenkin antaa Sami Mattilan johtamalle porukalle yhden suosituksen. Aloittakaapa seuraava kokouksenne katsomalla Kummeli-sketsi, joka päättyy erinomaiseen toivomukseen: Naisia sais olla enemmän…

Samaan hengenvetoon voi myös hiukan ihmetellä, mihin nuoremmat ikäluokat ovat unohtuneet. Meillä eläkeikään ehtineillä on toki monenlaista tietoa ja näkemystä paikkakunnan historiasta, mutta myös nuorten kyseenalaistajien mielipiteitä kannattaisi aina kuulostella.

Jos missä, niin erityisesti kulttuurin ympärillä touhuavien luulisi ymmärtävän, että ilman naisten osallistumista moni asia jäisi puolitiehen, ellei kokonaan tekemättä. Lukuisat tutkimukset ovat todistaneet, kuinka naiset pitävät aktiivisuudellaan kulttuuriamme yllä ja elossa. Naiset lukevat enemmän kuin miehet, naiset käyvät myös ahkerammin teatterissa, konserteissa ja taidenäyttelyissä.

Naiset ovat näkijöitä, mutta myös tekijöitä. Tältä istumalta voisin nimetä useitakin osaavia forssalaisnaisia, joita olisi voinut pyytää työryhmään. En kuitenkaan mainitse ketään nimeltä, koska en ole ehtinyt kysyä heiltä lupaa.

Uutisen mukaan toimikunta on koonnut listalleen kolmisenkymmentä forssalaisen kulttuurin merkkihenkilöä. Siihenkään joukkoon ei ole mahtunut kuin kaksi naista: näyttelijä Tiina Tammi ja tekstiilitaiteilija Pirkko Hammarberg. Näin sivullisena sopii kysellä, mihin ovat unohtuneet esim. Forssan työväenopiston pitkäaikainen johtaja Elli Laurila ja merkittävä kotiseutukirjailija Ida Maria Saarinen.

Hiukan vierastan myös kunniagallerian englanninkielistä otsaketta. Olisiko vielä syytä miettiä jotain kotikielisempää nimeä?

En tiedä, millainen sukupuolijakauma on Forssan brändityöryhmässä. Mutta yhden ehdotuksen voin siihenkin suuntaan heittää. Ottakaapa yhteyttä Tuomas Kyröön ja ostakaa häneltä Kirjoituskonevaras-kirjasta löytyvä hieno mainoslause: ”Ihmisen on koettava elämässään Forssa, Akureyri ja Los Angeles.”

Kirjoittaja on forssalainen jokamiesluokan kynäilijä.

Uusimmat

Fingerpori

comic