Kolumnit @forssanlehti.fi

Meno Yhdysvalloissa on pelottavalla tavalla villiä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Läntisen maailman entinen moraalinen kompassi ja etenkin taloudellinen moottori – kaikkine puutteineenkin – köhii juuri nyt pahasti.

Yhdysvalloissa uusien työttömyyshakemusten määrä on räjähtänyt käsiin, maa on poliittisesti jyrkästi kahtiajakautunut, eikä koronavirus armahda sielläkään ketään. Terveydenhuoltojärjestelmä on joillain paikkakunnilla ollut jo äärirajoilla.

Tilanteessa ei juurikaan ole vedottu kansan yhtenäisyyteen näkymättömän vihollisen edessä.

Syyttelyt ja johtavien poliitikkojen esiintymiset ovat meikäläisittäin katsottuna järkyttävän lapsellisia, narsistisia ja yksinkertaistettuja – tasolla jolle Suomessa ei toivottavasti vajota koskaan. Johtavien poliitikkojen esiintymiset ovat sillä tasolla, että juuri mikään ei enää yllätä.

Kaiken aikaa kannattaa kuitenkin muistaa, että normaalioloissa jättimaassa enemmistö tekee mielettömän määrän töitä ja raataa hiki otsalla ansaitakseen huomisen leivän ja paremman tulevaisuuden.

Eikä näitä työn raskaan raatajia palkita oikeastaan mitenkään paitsi puheissa.

Voitot käärii joku muu, ehkä koko maailman ihailema miljardööri. Useaa työtä samanaikaisesti tekevää yksinhuoltajaäitiä ei koskaan palkita lastensa vaikkapa yliopisto-opinnoilla.

Yhdysvaltojen ahdinko voi tuottaa katkeransuloista iloa ja ähäkutti-asennetta monelle Euroopassa, mutta samassa pienessä veneessä tässä lopulta ollaan. Kannattaa siis pitää mölyt mahassa.

Amerikkalaisten ostovoiman ja ostoinnon romahtaminen iskee maailmantalouteen vielä kovaa. Average Joe kun on yksi koko (entisen?) oravanpyörän pyörittäjistä.

Vaikka lähes kaikki näyttää nyt Yhdysvaltojen näkökulmasta surkealta kymmenine miljoonine työttömineen, Atlantin takana on ollut kriisien jälkeen tapana nousta nopeasti kanveesista. Niin tapahtui myös finanssihölmöilyjen jälkeen.

Ei ole toistaiseksi syytä olettaa, etteikö niin tapahtuisi nytkin.

Suomen kammottava taloustilanne saanee uuden luisun kesällä, jos Saksa, Ruotsi, muu Eurooppa tai Yhdysvallat vajoavat täydelliseen apatiaan. Viennistä elävä Suomi on silloin kuin se kuuluisa lastu laineilla.

Valtiovarainministeriö arveli viikolla, että tänä vuonna Suomi velkaantuu ehkä 16 miljardia euroa. Siksikin sopii toivoa, että Suomen vientimaat tokenisivat, vaikkakaan nyt ei näytä hyvältä.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic