Kolumnit

Mihin suomalaiset hukkasivat sopimisen taidon ja tahdon?

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Keskitetyistä TUPO-sopimuksista on siirrytty liittokohtaisiin. Viime vaalikaudella tehtiin kiky-sopimus pääministeri Sipilän nostettua kikyn kanveesista viisi eri kertaa. Saavutettu sopimus- jossa palkansaajatkin ottivat merkittävästi vastuuta kilpailukykymme parantamisesta, palautti kilpailukykymme. Talouden nousua vauhditti myös työnantajien sivukulujen kevennys noin miljardilla eurolla sekä globaali noususuhdanne. Syntyi 140 000 uutta työpaikkaa. Mikä on perimmäinen syy lakkoilla 24 kiky-tunnin poistamiseksi?

Hyvinvointivaltiomme rahoitus lepää isosti vientivetoisen kasvun – siis kilpailukykymme varassa. Vientialojen lakot voivat sulkea Suomelta tavarantoimituksia. Markkinoiden takaisin saaminen on kova haaste. Vientiteollisuuden välittömät, välilliset ja tulovaikutukset muodostivat v. 2017 arviolta 219.3 mrd euron liikevaihdon. Tästä syntynyt arvonlisäys Suomen BKT:hen oli arviolta 89.7 mrd euroa, mikä on n. 46 prosenttia Suomen kansantalouden kokonaisarvonlisäyksestä v. 2017. Luvut ovat KPMG:N v. 2017 tekemästä selvityksestä. Mihin suomalaiset työmarkkinajohtajat hukkasivat sopimisen taidon ja tahdon? Nyt tarvitaan vahvaa johtajuutta joka pöydässä. Huonoa johtamista on aivan liikaa!

Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määtän johdolla käytiin torstaina läpi kuntien yhteistyön seuraavia askeleita. Seutumme edunvalvonnassa kunnat jakautuvat nyt kahtia. Maaseutukunnat ovat hallitustensa päätöksillä vaatineet sairaanhoitopiiriä ja maakuntaa neuvottelupöytään sopimaan osana erikoissairaanhoidon järjestämissuunnitelmaa seutumme terveyspalvelujen palveluverkosta kunnittain. Forssan kaupunki ei ole tässä mukana. Mitä Forssa – jonka pitäisi olla seutumme veturi – tästä eriseuraisuudesta hyötyy? Niin kauan kun maakunta ei vastaa sotesta, meillä on oma valta päättää ja täysi oikeus vaatia palveluverkon turvaamista seudullamme.

Seutumme näivettymiskehitys on tosiasia. Rohkeasti pitäisikin nyt selvittää suuntautumisemme eri vaihtoehdot Helsinki-Turku-Tampere akselilla. Hämeenlinnan vetovoima ei ulotu Forssaan asti. Hämeenlinna on rakentanut yhteistoimintaa omista eduistaan lähtien. Nyt päättäjiltä tarvitaan tervettä itsetuntoa, rohkeampaa asennetta ajaa seutumme asukkaiden etuja. Maaseutukunnat voisivat seutumme tulevaisuuden suuntautumisselvityksen käynnistää.

Tammikuun viimeinen päivä jää historian kirjoihin Brexitistä. Iso-Britannia erosi EU:sta. Vuonna 2016 järjestetyn kansanäänestyksen tulos pantiin toimeen. Uusia eroajia voi tulla, jos Unkari ja Puola pakotetaan noudattamaan EU:n perusarvoja ja jos rangaistuksena on EU-rahojen leikkaukset. Seuraavien uusien jäsenmaiden yhtenä jäsenyysehtona pitää olla sitoutuminen yhteisiin arvoihin.

Kirjoittaja on forssalainen ministeri, emeritakansanedustaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic