Kolumnit

Miksi tehdas suljetaan juuri Suomesta?

Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Finnair, SSAB, Metso, Outotec, UPM, Tallink, Turun telakan Mayer, Lapin suurimmat matkailukonsernit… Näissä ja lukuisissa pienemmissä työpaikoissa on viime viikkoina päätetty yt-neuvottelujen käynnistämisestä.

Huoli on kova näiden yritysten työntekijöistä, heidän perheistään ja Suomen tulevaisuudesta.

Suomi on ajautunut yt-kierteeseen, eikä sitä voi laittaa yksinomaan koronan piikkiin. Yhä enemmän kyse on Suomen kilpailukyvystä maailmantalouden myllerryksessä.

Tilanteen pitäisi herättää aivan jokainen kysymään, miksi tehdas suljetaan juuri Suomesta, eikä esimerkiksi Saksasta tai Ruotsista.

Kieltämättä hätkähdin, millaisella vasemmistolaisella luokkataistelun hengellä pääministeri Sanna Marin syyllisti kilpailukyvyn kanssa kamppailevaa metsäteollisuutta ja julisti kuuden tunnin työaikaa. Ymmärretäänkö, mistä Suomen hyvinvointi syntyy?

Olemme pienenä maana täysin riippuvaisia viennistä, ja jotta vienti voi vetää, yritysten toimintaympäristön on oltava kunnossa. Heikko tuottavuuden kasvu, korkea työttömyys ja yritysten investointien hiipuminen näkyivät jo ennen koronashokkia. Päätöksiä ei tehty uuden hallituksen ensimmäisessä budjettiriihessä viime elokuussa, vaikka olisi ollut kaikki mahdollisuudet ”hyvän sään aikana” – ennen kuin koronasta oli tietoakaan. Sen sijaan lisättiin pysyviä julkisia menoja vailla tietoa tuloista.

Juhannuksena Marin väläytti haastattelussa veronkiristyksiä. Hän viittasi SDP:n vero-ohjelmaan, joka sisältää muun muassa yritysverotuksen kiristämisen jopa 700–800 miljoonalla eurolla. Kun tähän yhdistää vasemmistoaatteelliset puheet kuuden tunnin työajasta, on puhujankin ymmärrettävä, että yritykset ottavat tällaisen näkymän tosissaan, kun tekevät analyysia siitä, minne kannattaa investoida vuosikymmeniksi eteenpäin.

Elokuun alusta Suomen hallitus korotti polttoaineveroa. Se oli esimakua, mitä on tulossa.

Valtaan kuuluu vastuu. Kun pääministeri puhuu, se kuullaan ja siihen uskotaan. Investoinnit ja työpaikat pakenevat muualle.

Tilanteesta kärsivät perheet, joissa on epävarmuutta työn jatkumisesta, asuntolainojen maksusta, siitä millä rahalla ensi kuussa ostetaan uusi pesukone tai talvihaalarit.

Edessä on kylmää kyytiä, jos pian ei korjata Suomen kurssia. Me forssanseutulaiset muistamme vielä, mitä oli 90-luvun lama – muistamme liiankin hyvin.

Nyt pitäisi laittaa ideologiat sivuun ja etsiä yhteinen suunta, miten Suomen kilpailukyky ja työpaikat turvataan. Siksi syksyn budjettiriihestä tarvitaan päätökset, jotka tuovat Suomeen yli 100 000 uutta työpaikkaa.

Kokoomus on valmis käyttämään vahvinta keinoaan, välikysymystä hallituksen luottamuksesta, jos hallitus ei pysty päätöksiin, jotka katkaisevat yt-syöksyn, luovat Suomeen uutta työtä ja rakentavat kilpailukykyistä, uudistuvaa Suomea, joka on houkutteleva uusille investoinneille.

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok.).

Fingerpori

comic