Kolumnit @forssanlehti.fi

Miljardien investoinnista nauttisi kovin harva

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tampere on juuri nyt voimiensa tunnossa. Reilun parinsadantuhannen ihmisen megapolissa mutustellaan mustia makkaroita, julistellaan maailman saunapääkaupunkihöpötyksiä ja rakennellaan jäähallia.

Sitten sieltä pitäisi, haavemaailmassa, päästä Tunnin Junalla Veromiehen lentokentälle ja toiseen megapoliin, Helsinkiin, bisneksiä tekemään tai oopperaan. Tämä olisi kuulemma Suomen, suomalaisten veronmaksajien ja ehkä koko maapallon etu.

Eli parin vuoden ajaksi (!) oikoratalinjausselvityksiä tekemään. Luotijunan kyydissä varakas matkustaja säästäisi kuitenkin sen 15-18 minuuttia joskus vuonna 2040.

Tämä vartin säästö maksaisi tavallisille veronmaksajille useita miljardeja euroja. Milloin tultiin siihen pisteeseen, että Suomella varaa ratkaista olemattomia ongelmia jättimäisillä rahasummilla?

Vertailun vuoksi: Olisiko fiksua selvittää vuositolkulla ja kalliisti mahdollisuutta rakentaa uusia moottoriteitä luotisuoraksi Tampereen ja Helsingin välille ilman ikäviä ramppeja muualle? No ei, vaikka pormestarit, poliitikot ja virkamiehet epäilemättä keksisivät vastaansanomattomia perusteita tällaisellekin projektille.

Aamulehti muuten kertoi, että Tampereen vetovoimasta todistaa sekin, että kolme viidesosaa Lordi-bändin jäsenistä asuu nyt Tampereella; Amen on muuttanut.

”Torikansa kohahti lordeista”, Aamulehti raportoi ansiokkaasti (13.2.), ja etusivun pääkuvan taka-alalla oli kaksi ihmistä – ehkä juurikin kohahtamassa – kolmea mukamas pelottaviin muovinaamareihin pukeutunutta aikuista.

Tosiasiassa kuva, teksti ja koko toteutus olivat tietysti vaivaannuttavaa feikkiä, ei ”uusi osoitus vetovoimasta”, vaikka näin lehdessä todisteltiin. Tammelantoriltahan olisi päästävä äkkiä pois – vaikka kahdessa tunnissa Hämeenlinnaan – jos 14 vuotta sitten viisut voittaneet hirviöt ovat kaupungissa yhä Se Juttu.

Samantyyppinen vaivaannuttava tunne tulee, kun henkseleitään paukuttelevat suunnittelevat lohkaisevansa jostain olemattomia miljardeja pöhköille projekteille tai Hyperloopeille tai Mänttä-Vilppulan luksusasunnoille, joiden pihaan rullaillaan kätevästi omilla lentokoneilla.

Luotijunaradan pitäisi kiitää kaavojen läpi, vesistöjen yli sekä demokratiasta ja jopa perustuslaista suuremmin välittämättä. Joku voisi nähdä tässä hankalan tai peräti toteuttamiskelvottoman idean ihan ilman selvityksiäkin.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic