Kolumnit

Ministerin selvitykseltä lupa odottaa enemmän

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Oppositiopuolueille avautui oiva mahdollisuus grillata hallitusta ja sisäministeri Maria Ohisaloa (vihr.) torstaina eduskunnassa.

Kreikan vaikea siirtolaistilanne on johtanut siihen, että maa on päättänyt jäädyttää turvapaikkahakemukset vähintään kuukaudeksi. Tämä taas ei ole YK:n pakolaisjärjestön mukaan kansainvälisen lain mukaista.

Kysymys kuului, tukeeko Suomen hallitus Kreikan päätöstä sulkea rajat. Ministeri Ohisalolta ei irronnut opposition vaatimaa kyllä tai ei -vastausta.

Selityksiä ja selvityksiä kuultiin toki jos jonkinlaisia.

Perjantaina sisäministeri yritti selventää Suomen kantaa Kreikan pakolaiskriisiin politiikan toimittajien tilaisuudessa.

Jollain tavalla koukeroisesti sekin sujui.

Ohisalo korosti nimittäin useaan kertaan, että Suomi tukee Kreikkaa, mutta samaan aikaan hän muistutti, ettei Suomi hyväksy kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden rikkomista.

Eli koska Kreikka ei tällä hetkellä suostu ottamaan vastaan turvapaikkahakemuksia, se rikkoo niitä. Tämä tarkoittaa ilmeisesti sitä, että samanaikaisesti Suomi sekä tukee Kreikkaa että ei hyväksy sen toimintaa?

Mielikuva poliittisesta venkoilusta hankalan aiheen edessä vain vahvistui.

Kaiken kukkuraksi ministeri Ohisalo oli lupautunut Ylen ohjelmaan, jossa hän totesi vuoden 2015 pakolaiskriisiin viitaten, ettei Suomelta löydy sellaisia keinoja olla käsittelemättä turvapaikkahakemuksia.

Älämölö sosiaalisessa mediassa oli tietysti tällä valmis.

Tässä on meillä vihreä sisäministeri, joka on valmis ottamaan vaikkapa miljoona itärajan ylittävää miestä vastaan!

Oppositiolta eivät Ohisalon lausunnot jääneet huomaamatta, tietenkään.

Kokoomus vaatii nyt, että myös Suomeen on luotava valmius rajoittaa turvapaikanhakua määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella.

Perussuomalaiset puolestaan ilmoitti jo aiemmin tekevänsä välikysymyksen siirtolaistilanteesta. Saaga siis jatkuu, ja hallituksen selvityksiltä on lupa odottaa selkeyttä.

Vuoden 2015 pakolaiskriisi ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lausunnot ovat tuoreessa muistissa. Kriisi järisytti myös poliittisia voimasuhteita.

Tästä syystä jopa vihreillä näyttää olevan ylitsepääsemättömiä vaikeuksia antaa vastauksia yksinkertaisiin kysymyksiin.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic