Kolumnit

Mistä ei voi puhua – Mitä voitettaisiin ja mitä menetettäisiin, jos Humppila, Jokioinen ja Ypäjä yhdistyisivät?

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Poliitikoilla on monta tapaa vaieta. Voi esimerkiksi toimia kuten presidentti Trump vaaliväittelyssä. Kun nostaa vähän helkkarinmoisen äläkän, ei vahingossakaan tarvitse puhua päälle kaatuvista asioista.

Hyvä taito on myös opetella puhumaan asian vierestä. Siinä ollaan ikään kuin vastaavinaan kysymykseen, mutta väistetään taitavasti ja puhutaan jostain aivan muusta.

On myös kolmas tapa, jonka suomalaiset osaavat erityisen hyvin, vieläpä kahdella kielellä: vaikenemalla vaikeneminen. Pysytään siis esimerkeissä Atlantin tällä puolella.

Kun perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö ja aktiivi Pekka Kataja oli joutunut murhayrityksen kohteeksi, puoluejohto antoi sypäkästi lausunnon. Siinä annettiin ymmärtää, että muut poliitikot ja tiedotusvälineet olisivat toiminnallaan luoneet pohjaa väkivallalle.

Sittemmin on selvinnyt, että molemmat murhayrityksestä epäillyt ovat PS:n omasta lähipiiristä ja että pääepäilty on toiminut myös puolueen kaupunginvaltuutettuna. Pidätysten jälkeen yleensä niin analyyttinen pj. Jussi Halla-aho kykeni vain hämmästelemään tapahtunutta. Vaikeneminen alkoikin kummasti vaikuttaa kullanarvoiselta.

Siirretäänpä katsetta kotinurkkiin. Sivusin edellisessä jutussani forssalaisdemarien eriseuraisuutta. Jakaantumisen syviä syitä ei kukaan katsonut aiheelliseksi nytkään avata, mutta parissa palautteessa tehtiin tiettäväksi, että olen erehtynyt ryhmien voimasuhteista.

Täytyy siis tarkentaa terminologiaa. Luovun siis enemmistöstä ja vähemmistöstä, koska puolueen piirissä on näköjään erimielisyyttä siitäkin, kumpi puoli kulloinkin on niskan päällä. Kokemuksen perusteella tiedän, että henkilöiden mukaan ryhmiä ei parane nimitellä. Senpä vuoksi yritän jatkossa muistaa puhua vain työvisdemareista ja tyykidemareista.

Äänestäjien kannalta olisi toki erinomaisen tärkeää tietää, mitkä ovat ne perimmäiset linjaerot, joista ryhmät voisi tunnistaa. Mutta siitä molemmat partit visusti vaikenevat.

Tiedättekö muuten, millä täkäläisen keskustalaisen saa lähes takuuvarmasti hermostumaan? Vähimmillään siihen riittää yksi sana: kuntaliitos. Erityisen raskauttavaa on, jos joku forssalainen poliitikko tai virkahenkilö tulee ihmetelleeksi, mihin Lounais-Hämeessä tarvitaan viittä kunnantaloa. Kysykää vaikka Sami Sulkolta.

Olen viime aikoina usein ajellut Humppilaan Minkiön kautta. Vaikka viisaampi ymmärtäisi vaieta, en voi olla ihmettelemättä, miksi siihen yhteen pusikkoon on pitänyt pystyttää kyltti kuntarajasta. Sama ajatus voi tunkea mieleen Jokioisilta Ypäjälle päin mennessä.

En kuvittele, että kuntaliitos ratkaisisi kaikkia ongelmia, mutta jostain remontti kannattaa aloittaa. Mitä voitettaisiin ja mitä menetettäisiin, jos Humppila, Jokioinen ja Ypäjä yhdistyisivät?


Kirjoittaja on forssalainen jokamiesluokan kynäilijä.

Uusimmat

Fingerpori

comic