Kolumnit

Mistä elämää tyhjiin liiketiloihin?

Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Tyhjät liiketilat, omista käsistä karkaava sote ja koronan toinen aalto olivat puheenaiheina eilen aurinkoisella Vorssan torilla.

Sää helli, ja väki oli liikkeellä. Kotikaupungin mediavaikuttaja Jussi Kärki tenttasi kaikkien puolueiden kuntapäättäjiä ja kaupunginjohtaja Kesäniemeä VorssaAreena-paneelissa. Ulkoilmassa turvaväleistä pystyttiin ainakin kohtuullisesti pitämään kiinni.

Tyhjät liikekiinteistöt ovat ikävä näky. Forssassa ongelma ei sentään ole niin paha kuin monilla muilla paikkakunnilla, sillä meillä on ymmärretty kaavoittaa isot marketit kävelyetäisyydelle, eikä valtateiden varsille automarketeiksi.

Kunnallispoliittisilla päätöksillä voidaan vaikuttaa keskusta-alueen elinvoimaan, mistä yksi osoitus on edesmenneen Tapani Venhon hieno kädenjälki, kymmenisen vuotta sitten kuntoon laitettu Forssan tori. Meillä torikulttuuri kukoistaa, se on nykypäivänä jo harvinaista.

Kivijalkakaupat ovat kovilla koronakevään ja nettikaupan yleistymisen myötä. Ehdotin paneelissa, että Forssan yrityskehitys, kaupunki ja yksityiset taloyhtiöt löisivät päät yhteen ja tekisivät vision, miten keskustaan saadaan uutta eloa. Tässä työssä ovat taatusti seudun yrittäjät ilolla mukana!

Forssan Lehti (8.8.) kertoi rohkaisevan esimerkin, miten asunto-osakeyhtiö Lamminkulma oli tullut kivijalkayrittäjiä vastaan poistamalla kaksinkertaisen vastikkeen. Taloyhtiöiden vastaantulo on myös taloudellisesti järkevää, sillä tyhjillään liiketilat eivät tuota mitään ja korjausvelka kaatuu asukkaille.

Parhaillaan kuntoon laitetaan historiallista Kauppakatua. Parantamisen varaa olisi kadun varren yrittäjien kuulemisessa. Miksi yritysvaikutusten arviointi on vieläkin kotikaupungissamme niin vaikeaa? Yhteistyöllä syntyy parempaa jälkeä, sitä kuulua elinvoimaa.

Kipakin väittely torilla käytiin sotesta. Jos Keskustan pitkäaikainen unelma maakuntahallinnosta nyt SDP:n tuella toteutuu, Forssan seudun vanhustenpalveluista, sairaalan kohtalosta, erikoislääkäreiden saatavuudesta ja terveyskeskusverkosta päättää jatkossa Hämeenlinnan seudun enemmistö. Päätösvalta sote-palveluista karkaa omista käsistämme.

Forssan seudun etu olisi, ettei maan hallituksen sote-uudistus koskaan toteutuisi. Meillä ei ole kuin menetettävää, sillä täällä palvelut toimivat ja hoitoon pääsee ilman jonoja.

Toin paneelissa esille, että Kokoomus lähtee tuleviin kuntavaaleihin puolustaen kuntapohjaista sotea – meidän omaa ”Hykyä”. Oleellisinta on viiveetön hoitoonpääsy ja palvelujen hyvä laatu.

Koronan toinen aalto on uhkaavan lähellä. On jälleen meistä suomalaisista itsestämme kiinni, millainen syksystä tulee. Kireiltä rajoitustoimilta ja yhteiskunnan täyssululta voidaan vielä välttyä, jos noudatamme varovaisuutta.

Huolestuttavaa on, että uusi aalto näyttää tulevan sieltä mistä ensimmäinenkin, eli lentokentiltä ja satamista turistien mukana. Omaehtoisen karanteenin ohjeistus on epäselvä, eikä sitä aina noudateta. Eihän toisteta samoja virheitä?

Alkuviikosta on ennakkotietojen mukaan viimein tulossa kansallinen maskisuositus. Ainakin ruuhkaisissa joukkoliikennevälineissä suojautuminen on paikallaan.

Turvallisia etäisyyksiä kaikille!

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok.).

Fingerpori

comic

Näkoislehti