Kolumnit

Mistä tunnet sa Linnan? Jos elokuvan sijaan ottaisit kirjan käteen...

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Aluksi väitän, että useimmat meistä tuntevat Väinö Linnan tuotannon elokuvien kautta. Siksi tänä vuonna ei ilmesty hänen kirjoistaan juhlapainoksia, koska niille olisi vain rajallinen menekki.

Linnan kustantaja Wsoy julkaisee syksyllä ”Väinö Linna tunnettu ja tuntematon” -kirjan, jossa 25 asiantuntijaa kirjoittaa. Joukkoon ei mahtunut ketään Urjalasta. Esimerkiksi kotiseutuneuvos, Koskelan torpan emäntä, Kirsti ”Venla” Niemistö olisi voinut tuoda paikallista näkökulmaa.

Pentinkulman päivillä julkaistaan ”Tampereen Linna”, lapsille osoitettu kuvakirja, jonka tarina alkaa Urjalasta. Syksyllä Karo Hämäläinen julkaisee romaanin Linnasta otsikolla Kansalliskirjailija. Marraskuussa on tavoitteenamme Ilkka Markkulan kanssa julkaista ”Ettes suotta kapinoittis, Pentinkulman sota ja rauha”.

Sekä Laineen että Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan elokuvaversiot ovat saaneet suuren yleisön. Pohjantähden alla elokuvia esitettään televisiossa harvemmin. Musta rakkaus tuli hiljattain.

Väitteeni tueksi kaivoin esille Piki-kirjaston tarjoaman palvelun, josta voi tarkistaa, kuinka usein kirjaa on lainattu yhteensä ja tänä vuonna. Lukujen hakemista hankaloittaa se, että Linnan menestyskirjoista on kymmeniä painoksia.

Vuoden 2017 painosta Täällä Pohjantähden alla on lainattu 843 kertaa ja tänä vuonna 143 kertaa. Vuonna 2018 julkaistua Tuntematonta sotilasta on lainattu 13 kertaa, mutta tänä vuonna ei kertaakaan. Päämäärän yhteensä 1718 ja tänä vuonna 53 sekä Mustan rakkauden 1469 ja 43 luvut osoittavat, ettei niitä ole täysin unohdettu

Tuntemattomaksi suurelle yleisölle Väinö Linna jää esseiden eli lyhyiden pohdiskelevien asiatekstien kirjoittajana. Näitä Linnan tekstejä on julkaistu kahtena kirjana nimillä ”Esseitä” ja ”Murroksia”. Lainausluvut jäävät alle neljänsadan ja tänä vuonna vain muutamaan. Esitin näiden mukaan ottamista tämän vuoden Pentinkulman ohjelmaan, mutta ne eivät nyt mahtuneet .

Kolmena päivänä Pentinkulmalla juhlitaan otsikolla ”Elävä Linna”. Paikalle saapuu totuttuun tapaan tunnettuja esiintyjiä, jotka monista näkökulmista valottavat teemaa. Yleisömäärä on rajoitettu, mutta useimmat tilaisuudet lähetetään suoratoistona Youtubessa. Linkki löytyy päivien sivuilta.

On siis aika ryhtyä lukemaan Linnaa. Lukemalla syntyy omakohtainen mielikuva, joka voi erota siitä, mitä elokuvan ohjaaja valitsee. Joka lukukerta tuo uusia huomioita ja elämyksiä. Ihmiskuvaus on vahvaa ja niinpä voimme löytää itsemmekin kirjoista.

Linna antaa usein ajatukselle tilaa päättämällä lauseen kolmeen pisteeseen. Ne eivät ole niin ehdottomia kuin piste.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic