Kolumnit

Mistä uusia työpaikkoja, sairaalamme tulevaisuudesta

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Seutumme työttömyysprosentti pysyi 9.3:ssa, kun se Hämeen ELY-keskuksen alueella laski 4 %:ia. Siinä haastetta. Seutumme väestö ikääntyy nopeimmin. Kuntien talouskriisi ei ratkea yksin menoleikkauksilla vaan paljon tärkeämpää on seutumme elinkeinojen taloudellisen perustan monipuolistaminen esim. omia luonnonvaroja hyödyntäen järkivihreyden teemalla. Kiertotaloudessa ovat nyt miljardien eurojen liiketoimintamahdollisuudet. Missä nämä miljardien investoinnit toteutetaan? Seudullammeko vai jossain muualla? Juha Sipilä on kannustanut uusimman teknologian valjastamiseen hiilidioksidin kaappaamiseksi ilmasta. Siitä voidaan valmistaa uusia tuotteita esim. proteiinia. Avaimet seutumme kehittämiseen ovat omissa käsissämme. Onko seutumme yrityskulttuuri ja markkinointi kunnossa?

Keskustelut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikaisen kanssa ERVA-alueemme tulevaisuudesta vakuutti minut erikoissairaanhoitoa lähipalveluna-konseptin jatkumisesta. TAYSIN kunnat ovat linjanneet selkeän marssijärjestyksen: TAYS-Kehitysyhtiö aloittaa 1.3.2020 tehtävänään pistää sairaaloiden asiakasprosessit yhdenmukaisiksi, tehokkaiksi tekoälyä ja robotisaatiota hyödyntäen. Tekoäly tekee 20 %:ia lääkärien ja hoitajien työstä jatkossa. Työlistalla on uudistaa alan koulutusta, tuoda erikoisaloille uusimmat tutkimus- ja hoitomenetelmät. Tähtisairaalahanke odottanee TAYS-Kehitysyhtiö-työn valmistumista useamman vuoden. HYKYn on viisasta hakea TAYS-Kehitysyhtiön jäseneksi, jotta pääsemme alan kehityksen kärkeen mukaan. Johtaja Seppo Ranta hyväksyi tämän ehdotukseni.

TAYS oli v. 2018 Suomen paras sairaala. Forssan sairaala on ollut v. 2015 kolmen parhaan sairaalan joukossa omassa sarjassaan. Nyt olemme sen sarjan hännillä. Romahduksen syyt ovat selvitettävänä. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri teki esityksen Tähtisairaalahankkeeseen vedoten selvittää sairaalamme erikoissairaanhoidon siirtämistä sairaanhoitopiirin päätösvaltaan ja ohjaukseen. Asetettiin viranhaltijavalmisteluryhmät ja ohjausryhmä, jonka kokouksessa 19.2. saimme ”tarjouksen” palvelujen ja samalla oman päätösvaltamme siirrosta takaisin K-H sairaanhoitopiiriin. Forssan sairaala oli 10 vuotta osa sairaanhoitopiiriä. Tuolloin meiltä oltiin viemässä mm. leikkaavat kirurgit keskussairaalaan paikkaamaan heidän lääkärivajettaan. Kehitys johti sairaalamme poisottamiseen sairaanhoitopiiristä kuntiemme valtuustojen yksimielisin päätöksin. Sama vaara, keskittää lääkärit ym. keskussairaalaa palvelemaan olisi satavarmasti fuusion jälkeen.

Tähtisairaalaa on markkinoitu sairaanhoitopiirien hankkeena. Meidän on neuvotteluin vaikutettava siihen, että sopimuspohjainenkin yhteistyö tähtisairaalan kanssa on mahdollista. Kanta-Häme maakuntana kamppailee olemassaolostaan Riihimäen seudun ollessa jo puoliksi Uuttamaata. Pieni väestöpohja sekä sairaalan heikko vetovoima eivät riitä ylläpitämään keskussairaalaa aluesairaaloineen. Seutumme viisautta olisi sopimuspohjaisesti tehdä yhteistyötä keskussairaaloiden kanssa niin TAYS kuin KHS:kin. Asiakkailla on oikeus itse valita sairaala, missä heidät leikataan ja hoidetaan. Seutumme asukkaiden etuja eivät aja muut kuin seudun omat päättäjät. Emme saa itse näivettää omaa seutuamme.

Kirjoittaja on forssalainen ministeri, emeritakansanedustaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic