Kolumnit

Mukavuus tappaa - Me olemme antaneet teknologialle sielumme ja ruumiimme

Kuva: tuntematon
Kuva: tuntematon

Kuvittele maailma, jossa ruoka tulee eteesi lähes sormea nostamatta. Maailma, jossa kylmän voi torjua pienellä käden liikkeellä. Maailma, jossa sinun ei tarvitse taistella henkesi puolesta. Maailma, joka tulee sinun luoksesi, jos sinä et jaksa mennä ulos maailmaan.

Kuulostaa ehkä paratiisilta, mutta se on käytännössä meidän jokapäiväistä arkeamme. Jos pyydät kotona asuvia lapsia kuvittelemaan tuon saman, he katsovat sinua yhtenä suurena kysymysmerkkinä. Mitä ihmeellistä tuossa nyt sitten on? Daa!

Sitten tulen ja pyörän keksimisen ihminen on kulkenut kohti täydellistä mukavuutta. Sitä onnellista tilaa, jossa ei juurikaan tarvitsisi ponnistella asioiden eteen. Tilaa, jossa kaikki on vain mahdollisimman mukavaa.

On mukavampaa käyttää hissiä, kuin kävellä pari porrasväliä. On mukavampaa tehdä kauppareissu autolla, kuin pyörällä. On huomattavasti mukavampaa tilata öljyä, kuin pilkkoa takapihalla halkoja. Ja on todellakin helpompaa soittaa, kuin mennä käymään. Vielä helpompaa on tilata ruokaa kotiin sen sijaan, että olisi käynnistänyt auton, käynyt kaupassa ja valmistanut jonkun muun esivalmistamista raaka-aineista ruokaa. On, on, on. Helpompaa on.

Ja mitä siitä on seurannut? Kaikki tämä mukavuus kääntyy meitä vastaan, koska me olemme antaneet teknologialle kaiken sen, mikä meihin on luontaisesti kuulunut. Me olemme antaneet teknologialle sielumme ja ruumiimme. Hyvästä rengistä on tullut huono isäntä.

Kaikkien keksintöjen ja jatkuvasti kehittyvien teknologioiden tehtävänä on ratkaista ongelmia ja tehdä elämästä helpompaa. Ja nyt me olemme tilanteen edessä, jossa meidän on ratkaistava liiallisen mukavuuden tuomia ongelmia.

On keksittävä uusia laihdutusohjelmia, kehonmuokkauskoneita ja liikuntaa ilman liikkumista. On keksittävä uusia tapoja rauhoittaa aivomme, koska me olemme poistaneet elämästämme sen, mikä on hyväksi aivoille eli liikkeen.

Astua mukavuudesta epämukavuuteen ei ole helppoa, vähiten se on houkuttelevaa. Sillä jos jotain on saavutettu, siitä on pidettävä kiinni. Arvaatte varmaankin, että olen tehnyt kotona asiasta empiirisiä tutkimuksia, ja todellakin, ihminen ei tee mitään sellaisen asian eteen, jos on jokin tai joku, joka tekee sen joka tapauksessa hänen puolestaan.

Niinpä meillä likaiset sukat löytävät lattialta pesukoneeseen kuin ihmeen kaupalla. Sieltä pyykkinarulle ja puhtaina kaappiin, josta ne on mukava vetäistä aamulla jalkaan. Jonkinlaista teknologiaa sekin. Ja taatusti omalla tavallaan tappavaa.

Kirjoittaja on forssalainen yrittäjä ja äiti, kotona ja työpaikalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti