Kolumnit

Nautiskelu ei ole suotavaa – Valtiovallalla mättö voitti nautinnon, kalja viinin

Kuva: Jaana Lindfors
Kuva: Jaana Lindfors

Koronakevät on tahtomattaan mahdollistanut kaikenlaisten ilmiöiden tarkkailun. Kiintoisaa on ollut havaita yleisen ja etenkin valtiovallan suhtautuminen ravintola-alaan. Sen yllä leijuu vielä 2000-luvullakin paheellisuuden pilvi; vaikka savu on kadonnut, alkoholi aiheuttaa yhä asennevammaisuutta.

Hallituskin tuntui käsittävän alan joukoksi kaljakuppiloita terasseineen, pizzerioita kebabeineen, joiden omistajat vaihtuvat siihen tahtiin, ettei verottaja pysy perässä. Varsinaiset ruokaravintolat kunnianhimoisine kokkeineen ja sommeliereineen ovat jääneet varjoon. Mättö voitti nautinnon, kalja viinin.

Suomessa ruoka- ja ravintolakulttuuri on ollut muutaman vuosikymmenen hyvässä nosteessa. Uusien nuorten tekijöiden myötä ympäri maata ja osin saaristossakin keitetään korkealla kansainvälisellä tasolla, laaturavintoloita syntyy tiuhaan, ja huippukokkimme kisaavat menestyksellä kansainvälisissä mittelöissä.

Valtiovalta ei ole gastronomista kulttuuria liiemmin noteerannut. Päinvastoin kuin muissa Pohjoismaissa, panostukset ruokakulttuuriin ovat juhlapuheista huolimatta piirikunnallisella tasolla.

Kuriositeettina kerrottakoon ajankohtainen tieto, että Wien jakaa asukkaille ilmaisia ravintolakuponkeja turvatakseen kaupungin gastronomisen kulttuurin.

Suomessa viinikulttuuri on kompastellut pitkään, sillä alkoholipolitiikka ja sen myötä myös ravintoloiden holhous kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle. Ministeriö tosin on tälle alalle väärä siitäkin syystä, että taustapiruna vaikuttaa edelleen valtionmonopoli Alko, joka ei asemastaan hevin luovu.

Nyt kun alkoholin verkkokauppa kiihtyy vauhdilla EU:ssa, Suomessa kinataan etämyynnin tulkinnoista – kiitos STM:n. Onhan se kauheata, että viinitilalta voit tilata laatikollisen laatuviiniä suoraan kotiovellesi. Vielä hirveämpää olisi, että voisit ostaa ravintolasta mukaasi pullollisen viiniä.

Kyllä meitä ilmeisen vilpittömästi paljosta pahasta varjellaan. Perusongelma on, että kun meillä puhutaan alkoholista, se on yhtä kuin tiukka viina, jonka kulutus päättäjien kiusaksi on laskussa. Tässä koko keitoksessa kärsijöinä ovat makuhermoja hyväilevät viinit ja artesaanioluet. Jyrkkien säädösten vuoksi pienpanimot ovat lirissä, viimeksi kaatui Mustialasta oppinsa hakenut Vakka-Suomen Panimo.

Paljon on puhuttu arkiruoan ja kulinarismin välisen kuilun kaventumisesta sekä ruoan ja viinin liitosta. Edistymistä on tapahtunut kansainvälistymisen myötä ja valtiovallan vastustuksesta huolimatta.

Kirjoittaja on vannoutunut kulinaristi ja tietokirjailija.

Uusimmat

Fingerpori

comic