Kolumnit

Nuorten ilmastoahdistus, elokapina sekä korona – Isänmaata on lailla rakennettava eikä provokaatioilla

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Opetushallituksen selvityksen mukaan ainakin 400 yläkoululaisella on jatkuvia poissaoloja. Seinäjoki on ensimmäisten joukossa tarttunut nuortensa ongelmiin ja tehnyt oppaankin asiasta opettajille. Ylen aamussa 16.9. haastatellun rehtorin mukaan nuorten ongelmana on mm. ahdistuneisuutta, päivä- ja yörytmi ovat sekaisin.

Haastateltujen oppilaiden mukaan sosiaalinen media luo heille paineita. Toinen tytöistä sanoi:”Miksi opiskella, jos ilmastonmuutos kuitenkin tuhoaa maapallon?”

Tämän kuultuani tiedostin heti ilmastonmuutoksen viestinnässä tapahtuneen ylilyöntejä ja vakavia virheitä. Mikä on median vastuu tapahtuneesta? Millaista tiedonvirtaa nuorille on kerrottu, missä ja keiden toimesta? Onko lasten ja nuorten kuljetukset Helsinkiin huutamaan ilmastotekoja hallitukselta, saanut aikaan ahdistumista? Herkässä iässä olevat lapset ja nuoret tarvitsevat oikeaa tietoa, joka samalla rohkaisee ja kannustaa meitä yhdessä toimimaan ilmastonmuutoksen torjunnassa. Pelottelun on loputtava.

Suomi on luonnonvaroiltaan poikkeuksellisen rikas maa. Näiden viisaalla ja kestävällä käytöllä Suomi pystyy ratkaisemaan merkittävän osan haasteistamme. Metsät ovat hiilinieluja, jokaisen kaadetun puun tilalle istutetaan 4 uutta puuntainta. Metsien uudistamisella, kestävällä hoidolla ja pellon viljelymenetelmien kehittämisellä, teknologian mahdollisuudet hyödyntäen esim. liikenteen päästöjen vähentämisessä pääsemme jo pitkälle tavoitteissamme.

Elinkeinoministeri Kulmuni käynnisti vuosi sitten ison ilmastohankkeen yhdessä teollisuuden kanssa hakea keinot hiilineutraaliin teollisuustuotantoon siirtymiselle. Suomessa pellon viljelyolosuhteet paranevat niin, että 30-40 vuoden kuluttua vehnää ja maissiakin voidaan viljellä Lapissa. Toki ilmastonmuutos tuo maataloudelle isoja haasteitakin. Ihmisten oma vastuu ilmastonmuutoksessa on suuri. Tämän haasteen me voitamme yhdessä toimien. Puutalossa maalla asuvan perheen, joka käyttää bioenergiaa niin lämmityksessä kuin liikkumisessakin, hiilijalanjälki on pieni.

Miten ja kuka korjaa nämä aiheutetut nuorten ihmisten ahdistumiset, jotka ovat vieneet heiltä jopa opiskelumotivaatiota? Kouluilla ja lasten vanhemmilla on oma vastuu siitä, miten ilmastohaasteista kerrotaan. Jokaisen puolueen, median ja viestintäkanavan ja toimijan on tarkistettava oman viestintänsä sisällöt.

Elokapinaliike järjesti ilmastomielenosoituksen. Liike halveksii kansanvaltaa ja parlamentarismia. Tämä kuulostaa ääriliikkeen toiminnalta. Siksi sen toiminnan laillisuus on tarpeen selvittää ja tarvittaessa se pitää kieltää. Isänmaata on lailla rakennettava eikä provokaatioilla.

Koronan toinen aalto menossa, seudullammekin on useita uusia tartuntoja. Aikuisen oikeasti otetaan nyt jokainen vastuu itsestämme ja samalla läheisistä ja muista. Maski kasvoille kaupoissa ja tapahtumissa, käsienpesu ja desinfiointi sekä etäisyydet on muistettava. Etätyötä mahdollisuuksien mukaan.

Kirjoittaja on forssalainen ministeri ja emeritakansanedustaja

Uusimmat

Fingerpori

comic