Kolumnit

Nyt pitää tarttua toimeen – Ennusteita ei voi kumota sanomalla, että en usko

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Päätöksenteosta on helppo sanoa, että menneisyydessä on tehty virheitä, kun ei ole nähty tulevaisuuteen. Nyt, kun saatavilla on tietoja nopeasti ja kattavasti, näyttää siltä, että ei haluta nähdä tulevaisuuteen. Ilmeisesti ei uskalleta, koska siellä näyttää aika synkältä.

Tieto tekee lisää tuskaa, siksi kai tieto halutaan korvata väittämillä ja mielipiteillä, varsinkin silloin kun tieto ei palvele omia tavoitteita. Väittämät on helpompi perustella torilla. Politikointi on ajanut ohi vastuullisen politiikan. Mielipiteillä ohitetaan virkavastuullinen valmistelu. ”En usko tuota” riittää ja se muutetaan kansalaisille myytäväksi ”todeksi”. Kuntatalous ei enää kestä tällaista entisten vuosien tapaan, jolloin devalvaatio-/inflaatiotalous mahdollisti lyhytjänteisyyden. Muutamaa suurinta kasvukeskusta lukuun ottamatta kuntatalous vajoaa; tulot eivät kata menoja. Kellojen soittoon pitäisi herätä.

Asiantuntijavaltaa – virkamiesvaltaa, kuten eräs entinen virkamies tapaa sanoa – on pidetty pahana. Mutta kyllä se ajaa kaikessa ohi väittämävallan ja siihen kovin usein liittyvän poliittisen pelailun. Nopeasti heikkenevän kuntatalouden tilanteessa olisi kuntalaisten kannalta turvallisempaa palata valmisteluun perustuvaan päätöksentekoon. Tosiasioiden tunnustaminen on päätöksenteon kestävä perusta.

Forssan seudun päättäjille esiteltiin alueen, maakunnan ja koko Suomen tulevaisuutta Perlacon Oy:n tuottamalla aineistolla. Ja kun siihen liittää vielä aluetieteilijä Timo Aron tutkimukset maakuntien ja keskuskaupunkien kehitysnäkymistä, niin silmien pitäisi avautua näkemään tulevaisuus. Erittäin suuri kysymys on, miten turvataan palveluiden tuottaminen väestön vanhentuessa, vähentyessä ja hyvätuloisten muuttaessa kasvukeskuksiin. Forssankin seutukunnalla palvelujen tarve keikahtaa lapsista ja nuorista ikääntyvän väestön hoitoon ja hoivaan.

Toki kunnissa on alettu heräillä, osin kovin vanhanaikaisin ajatuksin. Halvoilla tonteilla ei ole merkittävää vetovoimaa, ellei ole työtä ja palveluja. Vapaa-ajan kuntani Urjala on asettanut strategiseksi johtotähdekseen itsenäisyyden säilyttämisen. Sillä ei kuitenkaan turvata Urjalassakaan tulevaisuudessa tarvittavien palvelujen muutosta ja laatua.

Kunnallinen itsehallinto on kirjattu perustuslakiin ja se on arvokas asia. Mutta jos maakuntapohjainen sote-uudistus toteutuu, on itsehallinto aika ohutta. Varsinkin, kun melko todennäköisesti myös toisen asteen koulutus siirtyy maakunnan hallinnolle.

Perlacon Oy:n raportti kuvaa tilanteen vuonna 2030, siis vain 10 vuoden päästä. Näitä ennusteita ei voi kumota sanomalla, että en usko. Aikaa on vielä, mutta se ei riitä jahkailulle tai epäluuloiselle kyttäilylle. Toimeen pitää tarttua. Nykyisen valtasukupolven tulee huolehtia siitä, että kymmenen vuoden päästä pystytään huolehtimaan vanhuksistakin heidän elämäntyönsä arvon mukaisesti.

Kirjoittaja on forssalainen maakuntaneuvos ja kunnallispoliitikko.

Uusimmat

Fingerpori

comic