Kolumnit

Olopäivä-perinne on jatkunut Urjalassa jo 30 vuotta

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Torstaina juhlitaan Urjalassa Olopäivää. Perinne on jatkunut 30 vuotta. Kerran kuukaudessa torstaisin puolenpäivän aikaan kokoontuu pääasiassa ikääntynyttä väkeä seurakuntatalolle. Aluksi on tarjolla halpa lounas ja sen jälkeen ohjelmaa, yhteislaulua, arpajaiset ja päätteeksi hartaushetki.

Idean olopäivästä toi Pohjanmaalta seurakuntamme silloinen diakonissa Sisko Setälä. Järjestelyistä ovat vastanneet diakoniatyöstä huolehtivat. Täällä on toiminut vireitä diakoniakylätoimikuntia, jotka ovat vuoronperään olleet huolehtimassa ruokailusta. Aktiivisia toimijoita ovat jo pitkään olleet Anja Jokinen ja Sirkka Salo. Monta muutakin nimeä pitäisi varmaan mainita.

Sisko Setälän jäätyä eläkkeelle v. 2008 häntä seurasi Auli Nummenmaa, joka tänä syksynä siirtyi Ruovedelle ja sijaisena on toiminut Riitta Poikselkä. Tiettävästi virka on tulossa hakuun. Sirkka Salminiemi toimi myös diakoniatyöntekijänä muutaman vuoden. Nykyisin hänen vastuullaan on perhetyö.

Urjalassa diakoniatyöntekijällä ei ole yleistä vastaanottoaikaa. Sen voi varata puhelimella ja numero löytyy kirkollisista uutisista. Suurimmat syyt ottaa yhteyttä ovat perheen taloustilanne, terveyshuolet, ihmissuhteet ja yksinäisyys. EU:n ruoka-apu työllisti aikanaan. Lähes puolet asiakkaista on vanhuksia.

Nykyään kukaan ei halua olla vanhus. Mieluimmin ollaan ikäihmisiä tai senioreita. Vanhuspalvelulaki käyttää termiä ikääntynyt väestö. Liian moni yksinäinen vanhus ei tohdi pyytää apua, vaikka sitä oikeasti tarvitsisi.

Diakoniatyöntekijät pyrkivät auttamaan ja ohjaamaan myös muille avunlähteille. Yhteistyö kunnan sosiaali- ja terveystoimen kanssa toimii hyvin. Kotikäynneillä kohdataan etupäässä vanhuksia. Seurakuntahan käy tervehtimässä korkeampia tasavuosia täyttäviä. Lisäksi käydään palvelukodeissa ja vuodeosastolla.

Seurakunnan budjetissa on määräraha diakonian myöntämiin avustuksiin. Lisäksi varoja on saatu testamenttilahjoituksina mm. kohdennettuna juuri olopäivään. Yhteisvastuukeräyksestä paikallisseurakunta saa myös oman osuutensa ja tietenkin kolehdeista, vaikka normaalisti jumalanpalveluksessa tai messussa on aika vähän kuulijoita, joten kolehtihaaviin ei paljon kerry.

Joku kertoi, että isänpäivänä kirkossa oli kahdeksan sanankuulijaa. Sääli, sillä saarnakin oli hyvä. Kuuntelin sen netin kautta.

Urjalan diakoniatoimi järjestää joulukuussa joulujuhlan työttömille, kehitysvammaisille ja yksinäisille. Tämä juhla ei saa niin suurta julkisutta kuin Hurstien jouluateriat Helsingissä.

Joulukuussa on myös myyjäiset, joiden tuotolla tuetaan diakonia- ja lähetystyötä sekä Kirkon ulkomaanapua.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic