Kolumnit @urjamedia.fi

Kolumni: Omalle alalle

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Huomasitteko eilisestä Forssan Lehdestä, kuinka monipuolinen on Forssan ammatti-instituutissa valmistuneiden ammattikirjo. Jos oikein laskin, tutkintonimikkeitä oli 40. Ammatillinen koulutus on uudistunut vuosien mittaan. Uusia ammatteja syntyy ja joitakin vanhoja häviää. Koulutuksen on seurattava aikaansa.

Parasta on, että perustutkintojen jälkeen, on mahdollista jatkaa opiskelua seuraavilla opinportailla aina ammattikorkeakouluihin ja yliopistoon saakka. Kun kaikki joutuivat viime kuukausina etäopetukseen, oli tilanne haasteellinen varsinkin heille, joille teoriapainotteiset opinnot ovat hankalia. Nyt nuori haluaa eniten päästä töihin ja tienaamaan omaa rahaa.

Ammatillisen koulutuksen lähiopetuksen vähentämistä arvosteltiin eduskuntaa myöden hyvinkin voimakkaasti. Nyt monet näistä arvostelijoista ovat innolla olleet edistämässä etäopetusta poikkeusoloissa. He näyttävät myös olevan sitä mieltä, että ”uudessa normaalissa” etäopetuksesta tulee vakiintunut osa opintopolkua peruskoulusta korkeakouluihin.

Työssä oppiminen on monelle hyvä vaihtoehto. Siinä huomaa melko pian, onko osannut valita koulutusalan ja työn, jota haluaa jatkossa tehdä. Käytännön työn tekeminen on osalle porukkaa mielekkäämpää kuin kirjojen pänttääminen. Toisaalta työn ohessa huomaa, että teoreettistakin tietoa ja kielitaitoa tarvitaan, jotta työ luonaa.

Peruskoulun päättäneet saavat pian tiedon jatko-opiskelupaikoista. Forssan ammatti-instituutissa aloittaa syksyllä 300 uutta oppilasta. Heidän joukossaan on myös paljon urjalalaisia. Osa suuntaa muualle kuten Valkeakoskelle, Hämeenlinnaan tai kauemmaksi. Väinö Linnan lukio on turvallinen valinta osalle ikäluokkaa.

Urjalan lukiosta sai 15 valkolakin. Urjalalaisia uusia ylioppilaita kirjoitti myös muissa lukioissa. Joidenkin osalta kirjoituksissa ei onnistuttu ja osa heistä saa tutkinnon suoritettua syksyllä. Ylioppilaita juhlitaan elokuun lopulla tai sitten lähempänä itsenäisyyspäivää. Toivottavasti posti saa todistukset ajoissa kouluille.

Pääsykokeet ovat monella alalla kaksivaiheiset. Ensin etänä ja sitten paikan päällä. Joillekin aloille pääsee todistusten perusteella. Tärkeitä ovat myös soveltuvuustestit.

Näinä aikoina valmistuu myös ammattikorkeakouluista ja yliopistoista paljon nuoria. Heidänkin koulutusyksiköidensä valmistujaisjuhlat siirtyvät tai toteutetaan virtuaalisina. Osa saa valita työpaikkansa, koska osaajista on pulaa. Joidenkin kohtalona on hakemusrumba. Työtä ei heti löydy normaalistikaan ja nyt tilanne on vielä monilla aloilla vaikeutunut.

Onnea kaikille valmistuneille!

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti