Kolumnit

Omituisten höpöttäjien maa – Rahvaan ruuneperille Vexille hyvää taivasmatkaa

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Laulun sanoittaminen ei ole ollenkaan mystinen tapahtuma, sanoi tiistaina edesmennyt nero Vexi Salmi. Sen kun istuu sohvalle ja alkaa kirjoittamaan.

No, rehellisyyden nimissä on se muutakin. Siihen auttaa paljon, kun menee kuuntelijoiden luo, sillä Suomi on totisesti omituisten höpöttäjien maa. Enemmän tai vähemmän liikuttuneessa tilassa olevat ihmiset tulevat yllättävän usein purkamaan sydänsurujaan juuri sellaiselle, joka hänen juttujaan jaksaa kuunnella.

Vexin parhaat irwinismit ovat juuri syntyneet kansan suussa. Ei tippa tapa tai eletään vaan vaikka piruuttaan. Niitä ei usein kirjoiteta ylös ruutupaperille, vaan ne jäävät jotenkin jäytämään muistin sopukoihin pulpahtaakseen esiin sopivalla hetkellä.

Minäkin tunnen nimiä kertomatta rakkaasta tyykikylästäni monta omituista höpöttäjää, joiden lausahduksia olen tietoisesti tai tietämättä käyttänyt. No ne teostot ovat tulleet maksetuksi yleensä tuoppien muodossa, mutta kuitenkin. Elämä on rompoolia.

Parhaat ”höpötykset” olen kuitenkin kuullut isoäidiltäni Immiltä sekä tietysti omilta vanhemmiltani. Niissä oli elettyä elämää ja lämpöä. Vaikka ei ne varmaan kaikki jutut ihan totta olleet. No turha sitä hyvä juttua on pilata totuuksilla, vai mitä?

Joskus ne pöytään änkeämiset ovat toki ärsyttäviä ja on tullut hermostuttuakin, mutta enimmäkseen ne ovat juuri se olutillan suola kaiken sen karaokekiljunnan lomassa, joka saa jäämään toiselle. Omituisilla höpöttäjillä on myös joskus harmillinen vika kertoa sama tarina useampaan kertaan, mutta ei haittaa!

Politiikassa kaikkein suosituimmat hörhöt ovat kautta aikain olleet juuri näitä omituisia höpöttäjiä, jotka hauskoilla sanonnoilla ovat jääneet kansakunnan muistiin, ne ovat juuri niitä saatanan tunareita ja sokeita reettoja, jotka höpisevät joutessaan mitä sattuu. Niitä on nykyäänkin, mutta erona on se, että nämä valtakunnan oikeudessa silloin tällöin viihtyvät vääräleuat eivät ole enää yhtä hauskoja kuin ennen. Ne kun ottavat tämän elämän liian tosissaan.

Nyt kun kylähullut ovat kadonneet enimmäkseen kartalta, niin tervetuloa kantakuppiloihin te omituiset höpöttäjät. Pistäkää levyautomaatista soimaan Vexin biisejä ja itkekää ja naurakaa mukana. Laulakaa karaokessa elämä valttikorteista ja mahtavista peräsimistä sekä pulleista purjeista. Teille Vexi ne laulut teki.

Rahvaan ruuneperille hyvää taivasmatkaa. Oli hienoa tuntea.

Kirjoittaja on forssalainen lauluntekijä ja artisti.

Uusimmat

Fingerpori

comic