Kolumnit

On niitä mäkiä kotonakin – Tämä kesä on matkailuyrittäjien tilaisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi

Kuva: tuntematon
Kuva: tuntematon

Kun olin lapsi, teimme kesäisin perheeni kanssa niin kutsuttuja rengasmatkoja. Ajoimme Suomen itäreunaa pitkin Lappiin ja länsirannikkoa pitkin takaisin. Joskus menimme aina Jäämerelle asti. Kerran matka suuntautui saaristoreitille.

Meille lapsille jokainen pysähdys uudella leirintäalueella oli elämys. Olihan siellä uudet nurkat ja metsät, uudet leikkialueet ja uudet kaverit. Jokaiselta leirintäalueelta ostimme tarran, joka pistettiin tarkkaan korjuun vanhaan peltiseen keksilaatikkoon.

Teiden varsilla ei ollut juurikaan palveluja, eikä myös ylimääräisiä houkutuksia. Kun tuli lounasaika, auto pysäköitiin tien sivuun ja takakontista otettiin esiin kaasukeitin, jonka avulla valmistui sen ajan pikaruoka: keitettyä perunaa ja Jalostajan lihapullia säilykepurkista.

Voin vieläkin tuntea lihapullakastikkeen maun suussani ja nähdä edessä kohoavan Norjan vuoriston. Mitään muuta ei olisi voinut pyytää tai olla vailla. Varsinkin kun tiesi, että seuraavasta kaupungista sai ostaa jäätelötuutin.

En ole omien lapsieni kanssa rengasmatkoja harrastanut. Olen kai kokenut ne liian työläiksi ja raskaiksi. Kaikki se tavaramäärä yhteen autoon ja mikä pahinta – koko päivän sama porukka yhteen autoon lukittuna. Helpommalla pääsee, kun leiriytyy kahdeksi viikoksi Etelä-Euroopan täyden palvelun resorttiin.

Tämä kesä on kotimaan matkailun kesä. Sen lisäksi, että aiemmin työleireiksi nimetyt kesämökit ovat nyt yhtä äkkiä kuuminta hottia, myös seikkailuhenkinen matkailu kotimaassa näyttää sekin kumman houkuttelevalta.

Tämä kesä on siksi myös matkailuyrittäjien ”kerran elämässä” -tilaisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi. Nyt on se hetki, jolloin pitää pistää parastaan ja tarttua kiinni parin miljoonan kotimaanmatkaajan lomabudjettiin.

Jos uskoo matkailun trendejä, niin kärjessä ovat ekologinen matkustaminen ja elämysmatkustaminen. Eikä elämyksillä tarkoiteta kalliita järjestettyjä safareja, vaan autenttisia kokemuksia uudessa ympäristössä. Ne matkailijat, jotka ovat jo nähneet roomat, pariisit ja lontoot, etsivät nyt jotain aivan toisenlaista.

Matkailijat haluavat esimerkiksi elää kuin paikalliset forssalaiset viikon ajan. Käydä lauantaina torilla, viettää päivän Lamminrannassa, tehdä crossfit-treenin urheilukentällä, retkeillä Saaren kansanpuistossa ja piipahtaa terassioluelle.

Matkailun tarkoituksena on hankkia uusia kokemuksia ja päästä irti arkiympyröistä. Siihen riittää helposti auto, retkikeitin ja teltta. Vaikeampaa voi olla oman ajatusmaailman nyrjäyttäminen ympäri. Tekeekö Nizza minusta rentoutuneemman kuin Nurmo? Niin kuin siskoni hienosti totesi vuonna 1981, kun ajoimme keskellä Norjan jylhää tunturijonoa: On niitä mäkiä kotonakin. Ja jatkoi takapenkillä nukkumista.

Kirjoittaja on forssalainen yrittäjä ja äiti, 
kotona ja työpaikalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic