Kolumnit

Onko opiksi ottajia? – Aivan läpihuutojuttuna järjen takominen nykymaailmaamme tuskin onnistuu

Markkinatalous pääsi tekemään jälleen tepposensa. Lounais-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän yöpäivystyksen kanssa nimittäin. Ja miksei olisi tehnyt, kun tilaisuutta tarjottiin.

Surullinen juttu, josta tuskin otetaan oppia, vaikka se siihenkin tilaisuutta tarjoaa. Ainakaan mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät. Eli, että tietyt politiikan paikallisagitaattorit paikkansa säilyttävät. Ja mikseivät säilyttäisi. Ainakin mikäli se heistä itsestään riippuu.

Surullinen juttu myös siksi, että kyseiseen tarkoitukseen uhratulla rahalla olisi hyödyllisempääkin tekemistä. Ja vielä surullisempi juttu siksi, että se ohjaa yhteisiä varojamme pörssipelurien alttarille, jolla ei pitäisi olla mitään kosketuspintaa verokymmenyksistämme kustannettavien terveys- ja hoivapalvelujen kanssa.

Sitten toiseen, mutta niin ikään surulliseen ja ajankohtaiseen koronakurimusaiheeseen. Varsin pitkälle menevä yksimielisyys vaikuttaa vallitsevan siitä, että maailma, jolla ilmeisesti ihmiskuntaa tarkoitetaan, ei tule ulos tästä koettelemuksesta entisellään.

Sitä se vielä puuttuisikin, että tulisi. Meidät on kiedottu ylikansallisten jättikonsernien yksinvallassa kiristymistään kiristyneisiin siimoihin, joiden korkea- ja omaviritteisyydessään alati piileviä katastrofiuhkia ei uskalla edes ajatella.

Niin syytä kuin olisikin, aivan läpihuutojuttuna järjen takominen nykymaailmaamme koronaoppimestariltakaan tuskin onnistuu. Ainakaan toivottavassa määrin ja merkeistä päätellen.

Mitä pitäisi ajatella esimerkiksi autokaravaaneista, joissa istujat suuntasivat kuin maamme suurimmassa työsuhdeautojen kokoontumisajossa ainakin kohti Lappia piittaamatta tuon taivaallista siinä vaiheessa jo taatusti kuulemistaan virusvaroituksista.

Ja raivasivat perille purkauduttuaan hiihtohissijonossa elintilaa omaksumallaan tyylillä kynsin, hampain, kyynärpäin, tuomari Nurmion laululyriikkaa lainatakseni. Ja selittivät tv-ruuduissa after ski- biletyksiin huipentunutta lystiään tasan niin ontoilla kommenteilla kuin kyseisenkaltaiselta porukalta odottaa saattoikin.

Suotavaahan koronan siilaama järjen valo olisi vaikkapa ilmiöön puoli-ilmaiseksi lentäminen kymmenen kilometrin korkeudessa maailmaa ristiin rastiin lentämisen itsensä vuoksi. Kuten myös esimerkkinä runsauttaan kuohuvasta valikoimasta avokonttoreihin, jotka pitäisi kieltää lailla.

PS. Turkin ja miksei Thaimaankin, mutta ennen kaikkea Espanjan aurinkorannikoille asettautuneet suomalaiset vaikuttavat hinkuneen kovasti aina yhteen ääneen ylistämistään oloistaan tänne Pohjan perukoiden niin ikään aina yhteen ääneen haukkumiinsa oloihin. Opiksi otettavaa siinäkin niille, jotka jotain oppivat.

Kirjoittaja on forssalainen toimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic