Kolumnit

Ostosten tekeminen on arvopäätös – Omalta seudulta osto on ääni alueemme omille palveluille

Kuva: tuntematon
Kuva: tuntematon

Viime perjantaina vietettiin Black Fridaytä, joka on saanut alun alkaen nimensä Yhdysvalloista kiitospäivän jälkeisen vilkkaan liikenteen aiheuttamista kolareista. Myöhemmin päivästä muodostui ostospäivä, jonka ansiosta mustalla kirjattavaa tulosta on saatu kauppojen tilinauhoihin.

Kiina-lähtöinen Singles’ Day on mennyt jo kokonaismyynniltään tämänkin ohi, joten sulaa ostoshulluutta riittää monessa muodossa. Tänäänkin vietetään Cyber Mondaytä, joka sai alkunsa verkkokaupan suurimpana myyntipäivänä.

Nykyisin verkkokauppa on arkipäiväistynyt, ja sen osuus Suomessa tehtävästä myynnistä kasvaa tänäkin vuonna yli 10 %. Verkkokaupasta ostettujen tavaroiden arvo tulee tänä vuonna olemaan yli 5 miljardia euroa. Myönteisenä voidaan pitää, että ulkomaanostot verkkokaupasta ovat laskussa. Tähän toivottavasti vaikuttavat uutiset väärennetyistä tuotteista, tuotteiden turvallisuusriskit sekä lisääntynyt ympäristötietoisuus.

Vaihtoehtoja Black Fridaylle on niitäkin keksitty. Tänä vuonna lanseerattiin White Monday, joka kannustaa kuluttajia tutustumaan käytettyyn ja korjattuun tavaraan sekä käytetyistä materiaaleista valmistettuihin uusiin tuotteisiin. Perjantaina sai myös viettää kulutuskriittistä Älä osta mitään -päivää, joka haastaa viettämään ostoslakkoa.

Nämä ovat hyviä keinoja herättelyyn, mutta tärkeintä on ympäri vuoden kiinnittää huomiota omaan ostokäyttäytymiseensä ja välttää turhan tavaran hankkimista. Jokainen ostos on arvopäätös.

Joulun alla onkin mahdollisuus miettiä, miten voi omien ostosten kautta vaikuttaa oman kunnan elinvoiman lisäämiseen. Hienoa olisi, jos mahdollisimman moni ostoseuro jäisi seutukunnalle. Ideaparkit, Myllyt ja Goodmanit houkuttelevat ostoskierroksille niitä, jotka eivät ropojaan jo tuhlanneet verkkokauppaan.

Kuitenkin seutukuntamme liikkeissä, joulumyyjäisissä, toreilla, pop-upeissa ja putiikeissa on tarjolla jos jonkinlaista tuotetta ja palvelua. Omalta seudulta osto on ääni alueemme omille palveluille. Liian monta kivijalkaa ja liiketilaa on jo tyhjänä ostosten valuessa muualle.

Paikallisten ostosten suosimisen lisäksi kannustaisin myös muistamaan heitä, joille joulu ei ole antelias. Esimerkiksi Forssan Seudun Nuorkauppakamarin tänään alkava Joulupuu-keräys on oiva tapa tuoda hyvää mieltä niille lapsille ja nuorille, joiden luona lahjoja ei jaeta. Hyvistä teoista kumpuaa lopulta kaikkein paras joulumieli.

Kirjoittaja on Forssan Yrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic