Kolumnit

Päätöksentekoa – Vorssalainen päättämättömyyden tauti on levinnyt lähikunnissakin kaikenlaiseen

Kuva: tuntematon
Kuva: tuntematon

Englannin Brexit-eroprosessi on ollut syksyn parasta televisioviihdettä. Tuntuu ihan epätodelliselta, että se kaikki on totta.

Kovasti tulee ikävä brittiparlamentin puhemiestä John Bercowia. Siinä oli mies paikallaan! Meidän parlamentin puhemies Vanhanen toimii vähemmän värikkäästi.

Brittien päätöksentekopuuhille naureskellaan meillä. Ihan syyttä. Poliitikot ovat meillä esimerkiksi tehneet Sotea yli vuosikymmenen saamatta aikaan yhtään mitään.

Samanlaista on meno myös paikallistasolla. Vorssassa on harjoiteltu monitoimikeskuksen rakentamisesta päättämistä puolisen vuosikymmentä. Erityisen kiintoisaa on ollut seurata kinastelua siitä, tultaisiinko taloon rakentamaan isompi vai pienempi vai jonkun muun kokoinen liikuntatila.

Vorssan tauti on levinnyt lähikunnissa kaikenlaiseen, kuten metsiin, urheiluun ja uskontoon.

Tammelan päättäjät ilmoittivat syyskuussa, että Forssan kannattama Saaren kansanpuiston metsien suojelu ei käy ollenkaan. Forssa ei edes muistanut asettaa yhteiseen hoitokuntaan jäseniä muutamaan vuoteen.

Urheilussa tauti näkyy nyt Jokioisissakin. Aikoinaan mestaruussarjassa pelannut Koetus hajosi kahtia ja vanhempi osa putosi kolmossarjastakin.

Humppilassa sama tauti näkyy uskonnossa. Sopuvaaleilla valittu kirkkoneuvosto hajosi tuhannen säleiksi ja Tampereen tuomiokapitulin täytyi määrätä pidettäväksi ylimääräiset seurakuntavaalit.

Maamme hallitus ei vielä ole kummempia päätöksiä kerinnyt tekemään. Ministereiden kummallisia ulostuloja on toki esiintynyt paljon. Omistajapolitiikkaministerin lausahdukset Postin työmarkkinaselkkauksesta ovat olleet jokseenkin sekavia, ja pääministeri on pannut vielä paremmaksi, etten sanoisi pahemmaksi.

Mediatietojen varassa on mahdotonta arvioida, onko ongelma ministereiden ymmärryksessä vai muistamisessa. Yksi vaihtoehto on, että ollaan oltu ”taloudellisia totuuden kanssa”. Valehteluhan on politiikassa kiellettyä (?).

Hallituksen nimityspolitiikassa sentään on pientä eloa. STM sai demarikansliapäällikön ja Sitra kokoomuspomon.

KELAn pääjohtajan nimityksessä oli historian siipien havinaa. Paikka on kuulunut Maalaisliitolle yli kuusi vuosikymmentä, vaan eipä enää. Vielä historiallisempaa on se, kun tämä hallituksessa oleva perinteinen puolue liittoutui nimityksessä perussuomalaisten kanssa. Uuden ajan alku, Kulmuni?

Isoja nimityksiä on tulossa paljon. VM:ssä aloittaa uusi kansliapäällikkö maaliskuussa. Toisen superministeriön (TEM) kansliapäällikön paikka tulee auki syksyllä. Myös muutaman muun ministeriön kansliapäällikön paikka on katkolla.

KELA-ratkaisun myötä myös nimityspolitiikka lienee hallituksessa tulehtuneessa tilassa. Toivottavasti se ei estä hakijoista pätevimpien nimittämistä näihin keskeisiin virkoihin.

Kirjoittaja on toiminut valtionhallinnossa mm. budjettipäällikkönä ja ministeriöiden kansliapäällikkönä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti