Kolumnit @forssanlehti.fi

Paikallisuuden tukemiseen pitää keksiä keinot - Lahja- tai kausikortin ostaminen voi pelastaa paljon

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tällaisina talousaikoina olisi suotavaa suosia kotikutoista, paikallista ja suomalaista.

Se on juuri nyt tietenkin vaikeaa, kun hallitus joutui sulkemaan koko maan ravintolat, liikkumiseen on tullut rajoituksia, tapahtumia ei saa järjestää eikä oikein muualla kuin ruokakaupassa tai apteekissa tule sattuneesta syystä käytyä.

Loppulasku pelkästään tästä kaikesta on suunnaton.

Paikallisen ja kotimaisen suosiminen voi silti olla hankalaa ihan normaalioloissakin.

Kiinassa valmistetun, Yhdysvalloissa suunnitellun, norjalaiseen elektroniikkaketjuun ja ruotsalaisten hallinnoimaan kauppakeskukseen kuljetetun iPhonen ostoa kantahämäläisestä liikkeestä ei varsinaisesti voi kutsua paikallisuuden tukemiseksi.

Esimerkki on tietysti yksinkertaistettu ja kärjistetty, mutta globalisaation ja kaikenpuoleisen osaoptimoinnin kulta-aikana monia ihan tavallisiakin tuotteita on jopa mahdotonta löytää suomalaisena tai edes eurooppalaisena.

Työlästä se ainakin on, ja silloin kuluttaja valitsee helpomman – ja tietysti halvemman – vaihtoehdon.

Kahdeksan paria sukkia vitosella, kymmenen teepaitaa kahdella kympillä, muutaman välikäden kautta suoraan hikipajasta, ole hyvä.

Ja jokaiselle välikädelle jää käteen killinki, tuottajalle ei sitäkään. Maailma tai ainakaan ympäristö eivät kiitä.

Joskus aikoinaan Suomesta ei kuulemma kannattanut viedä maailmalle mitään hevosta pienempää. Repolan pääjohtaja Tauno Matomäen oppi vanheni kuitenkin 90-luvun Nokia-huuman aikoihin.

Viime vuosikymmenellä vientitilastoista näkyi, miten Suomesta oli jälleen tullut yhä selvemmin bulkkitavaraa suoltava maa. Poikkeuksiakin toki löytyy, vaikkapa peliteollisuudesta.

Suomalaisinta ja paikallisinta, sitä mitä nyt pitäisi suosia, taitavat siis olla ruoan lisäksi laajasti miellettynä ne palvelut, joista suuri osa on telakalla.

Tästä syystä kaikki esimerkiksi lahjakorttisivustot, joita on nettiin tehty, ovat äärimmäisen kannatettavia – kunhan ne toimivat eikä mikään porras vedä liikaa välistä.

Pienyrittäjät ovat pulassa, samoin keskisuuretkin firmat, paikalliset urheiluseurat vaikeuksissa, kulttuuripuolella ei mene yhtään paremmin, päinvastoin.

Lahja- tai kausikortin ostaminen sekä vaikka talkootyöt voivat pelastaa paljon.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic