Kolumnit

Parempia aikoja odotellessa – Kyllä tästäkin selviydytään

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Aloitimme maan hallituksen suositusten ja ohjeiden mukaisesti eristäytymisen 18.3. Liikkuminen jatkuu, kuten ennenkin. Aika monet tuttavat ovat aloittaneet kävelylenkit. Tämä on luonut uusia mahdollisuuksia ajatusten vaihtoon. Se sujuu kahden metrin etäisyydelläkin.

Luonnollisesti on arvioitu erityisesti hallituksen ja ministerien työskentelyä. Yleisesti se on havaittu hyväksi, kuten Hesarin mielipidekysely (5.4.) vahvistaa. Useat ovat arvelleet, että Sipilän hallitus ei olisi vastaavasti selviytynyt. Olen muistuttanut, että jossittelu ei kuulu historian tutkimukseen, eikä myöskään päivänpolitiikan arviointiin. Määräyksiä ja siihen liittyvää viranomaisvalvontaa olisi tietysti noudatettu, mutta suositukset eivät olisi uponneet tähän visakalloiseen kansaan.

Keskustelijoissa herätti ihmettelyä valtamedian operaatio osoittaa hallituksen ja presidentin välillä vallitsevan ristiriitoja. Joissakin asioissa Niinistöllä näyttäisi olevan halua osallistua enemmän. Mutta kansansuosio ei riitä, on edettävä ja elettävä perustuslain mukaan. Järjestys on selkeä: hallitus esittää ja eduskunta päättää.

Tämä on kuitenkin niin poikkeuksellinen tilanne, että on hyvä kun meitä rauhoitellaan ja ohjataan suojautumaan kaikin voimin. Hyvää on myös se, että joidenkin alkupäivien yrityksien jälkeen oppositio on tajunnut, että nyt ei ole poliittisen pelailun aika.

Kun meitä seinien suojaan komennettuja yhdistää ikä, niin parempia aikoja odotellessa – kyllä tämä virus tämän taiston häviää – palataan menneeseen. 1950-luvulla oli vainoojana tulirokko. Jokioisilla otettiin Kiipun kunnalliskoti tulirokkosairaalaksi. Sinne eristettiin viikoksi – penisilliini oli jo tullut käyttöön. Kaveriporukastamme eristyksiin joutui yksi ja häntä käytiin katsomassa. Ikkunoita ei saanut avata, mutta näkeminen riitti ja meistä ulkona olevista näytti siltä, että karanteenissa oli hauskaa. Kunnalliskoti valmistui 1927 ja muuttui Humppilan ja Jokioisten yhteiseksi 1929. Komea rakennus edelleen.

Toinen vitsaus oli hinkuyskä. Yksi meistä – ainakin äitinsä arvion mukaan, jota Roimalanmäessä epäiltiin – sairastui. Silloin oli jonkinlainen hoitomuoto nouseminen korkealle. Varakkaan perheen lapsena hänet vietiin Seutulaan. Yskä oli kadonnut lentomatkalla ja lentämisestä saimme kuulla pitkään. Olimme kateellisia varsinkin, kun hän ei mielestämme yskiessään hinkunut lainkaan. Viruksia on sen jälkeen ollut kaikilla vuosikymmenillä. Henkilökohtaiset vauriot ovat tähän asti olleet vähäisiä.

Mutta nyt taitaa olla yksi pahimmista. Ei ole jäänyt epäselväksi, että se on vaarallinen ihmisille kaikkialla maailmassa. Ja on jo nyt sekoittanut maailmantalouden. Toipuminen tullee olemaan pitkä ja raskas. Mutta kyllä tästäkin selviydytään.

Kirjoittaja on forssalainen maakuntaneuvos, joka noudattaa suosituksia ja ohjeita aika hyvin.

Uusimmat

Fingerpori

comic