Kolumnit @forssanlehti.fi

Pientä piristystä osallistavalla budjetoinnilla

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Olen suhtautunut varsin nihkeästi erilaisiin kansalaiskyselyihin. Niillä ei yleensä ole paljonkaan arvoa, ainakaan jos kysytään yhteiskunnallisesta rahankäytöstä.

Kun kansalta vaikka kysytään, mistä tarvittavat miljoonat pitäisi yhteiskunnassa kulloinkin säästää, vastauksena tapaa olla, että herrojen palkoista.

Vastaajat sekoittavat myös joko vahingossa tai tahallaan käyttötalouden ja investointien eurot sujuvasti keskenään. Miljoonainvestointi riittäisi kuulemma niin ja niin monen hoitajan palkkaukseen. Mitähän näille palkatuille hoitajille sitten pitäisi tehdä tämän kertainvestoinnin jälkeen?

Käyttötalouden menothan kuten henkilöstökulut juoksevat vuodesta toiseen. Ne kunnan pitää pystyä kustantamaan vero- ja muilla tuloilla.

Julkiset, enemmän tai vähemmän kertaluonteiset investoinnit tähtäävät yhteiskunnan hyvinvoinnin, talouden tuottavuuden ja elinvoiman parantamiseen. Ne rahoitetaan pitkäaikaisella lainalla.

Kunnat investoivat esimerkiksi uusiin asuinalueisiin, katuihin ja teihin sekä palvelulaitosten uudistamiseen.

Lopen kunta on nyt luvannut sijoittaa osallistuvan budjetoinnin nimissä 20 000 euroa kuntalaisten valitsemaan kohteeseen. Sähköisessä äänestyksessä on kuntalaisten tekemiä ehdotuksia.

Myönnän yllättyneeni, kun tutustuin loppilaisten aatoksiin. Nehän ovat tolkullisia ja laajalti toteuttamiskelpoisia.

Äänestykseen päätyneistä 27 ehdotuksesta liki puolet kohdistuu erilaisiin kuntoilukohteisiin.

Lasten iloksi on esitetty leikkipuistoja, lisämäärärahaa harrastustoimintaan ja skeittialuetta, joskin 20 000 euroa taitaa olla skeittiparkin tekoon minimisummia.

Äänestyslistalta karsituista 11 ehdotuksesta moni kohdistuu pyöräteihin. Kunnan mukaan esitetyt kevyen liikenteen väylät kuuluvat ely-keskuksen vastuulle, eivät kunnan toimivaltaan.

Totta, vaikkakin ely kyllä mieluusti antaisi kunnan rahoittaa kevyen liikenteen väyliä teiden varsille. Tosin kyseisellä summalla ei saisi asiallista kevyen liikenteen väylää aikaiseksi edes sataa metriä.

Osallistavan budjetoinnin mallia on esitetty malliksi myös Lounais-Hämeeseen. No, olisihan siinä pientä piristystä.

Jos Lopen summan skaalaa asukasluvun tai kunnan toimintamenojen osalta esimerkiksi Forssan kaupunkiin, jaettavan summan pitäisi olla yli kaksinkertainen.

Tuollaisella summalla ei silti monumenttejä rakennettaisi. Mutta ehkä jotain pientä ja kivaa.

Kirjoittajan on Forssan Lehden toimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic