Kolumnit

Pitää pystyä puhumaan – Kun tilanne on päällä, ei voi loputtomiin vetäytyä keskeneräisten selvitysten taakse

Sairaalan yöpäivystys jatkuu toistaiseksi, kohtalaisen tiukan äänestyksen jälkeen. Emme tiedä, mitä kaikkea taustalla on tapahtunut, mutta julkisessa keskustelussa yöpäivystyksen kannattajat peittosivat lopettamista kannattaneet selvin äänin ja lukemin.

Tapaus antaa aihetta jälkipuintiin, mutta kaiken varalta on paras turvautua ammattiauttajaan. Sellainen löytyy Ylen sivuilta, joilla viestinnän johtamisen professori Veera Luoma-aho hakee syitä, miksi Jyväskylän kaupungin johto ajoi karille vesihuollon uudelleenorganisoinnissa (yle.fi 11.2.). Muutettavat muuttaen Luoma-ahon näkemyksiä voi soveltaa myös täkäläisen kahakoinnin arvioimiseen.

Vaikka keskusteluun saatettiin seuloa myös muutamia totuuden jyväsiä, sitä käytiin enimmäkseen mielikuvien voimalla. Niiden roolia korostaa myös professori Luoma-aho, sillä ”mielikuvat muodostuvat aina sen tiedon mukaan, joka yksilöillä on. Nyt näyttää siltä, että tietoa ei ole ollut tarpeeksi ainakaan yksinkertaisessa ja ymmärrettävässä muodossa. Luulen, että tässä tapauksessa ihmisillä heräsi moraalinen paniikki sen suhteen, että nyt viedään jotakin, mikä kuuluu perusoikeuksiin.”

Kuntoilijoille muistutetaan, kuinka lenkkeillessä pitää pystyä puhumaan. Saman neuvon tai oikeastaan vaatimuksen voi esittää myös vastuupaikoilla istuville. Kun tilanne on päällä, ei voi loputtomiin vetäytyä keskeneräisten selvitysten ja muiden syiden taakse.

Asian voi ilmaista myös Tuntemattomasta sotilaasta tutulla tavalla: Tuleen ei saa jäädä makaamaan. Johanna Häggmanin johtamat joukot saivat vapaasti vyöryttää omia perustelujaan, kun yöpäivystyksen lopettamista ajaneet tyytyivät vastailemaan muiden esittämiin kysymyksiin. Yksi Ritva Vastamäen asiallinen ja punnittu puheenvuoro ei kyennyt kuvaa muuttamaan.

Veera Luoma-ahon mukaan ”liian monet muutokset tehdään organisaatioiden ja järjestelmän näkökulmasta. Samalla unohdetaan, etteivät ihmiset arvioi asiaa organisaation taloudellisen tilanteen tai säästötarpeen kautta, vaan oman kokemuksensa tai turvallisuudentunteensa kautta.”

Näin kävi myös yöpäivystyksen kohdalla; päivystyksen lopettamista kannattaneet painottivat vain taloudellisia näkökohtia. Vastustajat taas pystyivät Luoma-ahon sanoja hiukan muokaten ”antamaan hyvin yksinkertaisen kuvan, että tässä menetetään sairaanhoidon ja pahimmillaan koko sairaalan hallinta.” Tätä tunnekylläistä käsitystä kannattajat eivät kyenneet missään vaiheessa haastamaan, saati muuttamaan.

Päivystyspäätös aiheutti vahvaa poliittista ristivetoa. Se tuskin laantuu jatkossakaan, sillä selvän pistevoiton väänsivät samat tahot, jotka ovat vastustaneet myös Monikylän rakentamista. Varminta on lyödä vetoa Monikylän puolesta vasta sitten, kun kaivurit ilmestyvät Tölön pelloille.

Kirjoittaja on forssalainen kirjastonhoitaja ja jokamiesluokan kynäilijä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti