Kolumnit

Pitääkö olla huolissaan?

Maailman onnellisimmalla kansalla riittää moninaisia huolenaiheita. Onneksi meillä on sentään kolme viisasta miestä – miksi he aina ovatkin miehiä? – jotka osaavat nokkelasti ja hauskasti huojentaa oloamme. Ja onhan heidän kerallansa myös yksi nainen, jonka tehtävänä on toimia esinaurajana.

Älkää peljätkö, en yritä kotona samaa kuin Hotakainen, Kyrö & Nousiainen televisiossa. Olen kuitenkin vain tilapääkolumnisti, jolla on liikaa mielipiteitä, mutta ainainen puute nasevista otsikoista.

 

Jokunen viikko sitten olin huolestunut forssalaisen sisäpolitiikan eripuraisuudesta. Suotta hätäilin. Sittemmin on ilmennyt, että esimerkiksi Forssan toiseksi suosituin demari Emmi Lintonen on monista keskeisistä kysymyksistä samaa mieltä keskustan Johanna Häggmanin kanssa.

Lievää hämmennystä toki herättää, että Lintonen on useammin samaa mieltä Häggmanin kuin puoluetoverinsa Kaisa Lepolan kanssa. En tiedä, pitäisikö tästä olla huolissaan, mutta ainakin demareiden kannatuksen alamäkeä pohtivien kannattaisi muutama ajatus tuollekin omistaa.

Johanna Häggman ja yli 7 000 muuta ihmistä ovat ilmaisseet huolensa sairaalamme yöpäivystyksen tulevaisuudesta. Ymmärtäähän tuon, mutta olen kaivannut julkiseen keskusteluun konkretiaa ja tarkempaa tietoa palvelujen käytöstä.

 

Vasta viime viikolla kuulin, että sairaalan yöpäivystyksessä on tilastoitu keskimäärin 3,9 käyntiä yötä kohti. Asiantuntijat kertokoot, onko se paljon vai vähän, mutta maallikon silmiin se vaikuttaa sangen vähäiseltä käytöltä. On myös kysyttävä, onko joukossa sellaisia käyntejä, jotka voitaisiin hoitaa myös päiväsaikaan.

Sotemenot haukkaavat jo nyt reilusti yli puolet kuntien budjeteista. Sillä suunnalla ovat myös suurimmat kasvupaineet. Ellei sotekustannusten kasvua pystytä mitenkään hallitsemaan, monissa muissakin kuntien palveluissa joudutaan laittamaan lappu luukulle.

Olen myös ymmärtänyt, että mm. vanhuspalveluissa sekä lasten ja nuorten puolella on lukuisia kiireisiä tarpeita ja ratkaisuaan odottavia ongelmia. Rasti ei ole helppo, mutta päättäjät löytävät sen väkisin edestään: Kun rahaa on rajallisesti, mihin palveluihin se ensisijaisesti tulisi käyttää?

 

Lopuksi tärkeä tiedotus tulevan perjantai-illan varalle. Jos naapuristanne alkaa kuulua sekavaa huutonaurua, äänekkäitä Oi Suomi on! -karjahduksia ja epävireistä Suomi on niin ihana! -hoilaamista, ei kannata huolestua. Naapurinne ei ole saanut äkkinäistä kansallismielisyyskohtausta, vaan juhlii huolellisesti marinoidun unelman toteutumista. Vihdoin viimein Suomen miehet pelaavat jalkapallon arvokisoissa!

Vasta sitten on syytä huolestua, jos naapurinne ikkunasta alkaa lennellä televisioita ja muuta irtaimistoa. Siinä tapauksessa naapurinne on välittömän kriisiavun ja kenties yöpäivystyksenkin tarpeessa.

 

Kirjoittaja on forssalainen kirjastonhoitaja ja jokamiesluokan kynäilijä.

Uusimmat

Fingerpori

comic