Kolumnit @forssanlehti.fi

Politiikan vauhtiviikoilla on vain häviäjiä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Luulevatko poliittiset puolueet, että kansalaisia ja veronmaksajia kiinnostaa pätkän vertaa maksaa performansseista, joilla haetaan omaa etua eikä saada mitään aikaiseksi?

Ilmeisesti, sillä niitä on nyt nähty; teatteriesityksiä, kun varsinaiset teatterit ovat pääosin kiinni viheliäisen viruksen vuoksi.

Kaksipäiväistä puoliväliriiheä venytettiin viikon mittaiseksi, huolestuneisuutta esitettiin, vakavia oltiin, loppu oli lähellä, näky kaukana, kunnes palaset loksahtelivat kohdilleen.

Nyt on viimeistään hyvä aika tarkastella, mitkä ihmeen palaset loksahtelivat ja mihin suuntaan.

Ensiksi voi todeta sen, että valtiovarainministeriöllä ja sen fiksuilla (ja suuripalkkaisilla) työntekijöillä ei ole enää käyttöä. Suomessa hallitus on luopunut valtiovarainministeriön asiantuntemuksen käytöstä, muutkin varmaan osaavat ja jopa vielä paremmin, näin nämä asiat nyt vain koetaan.

Alkutaipaleellaan hallitus tosin korosti asiantuntijuuden merkitystä ja tietoon pohjaavaa päätöksentekoa, mutta se aika on mitä ilmeisimmin takanapäin.

Toiseksi, työllisyystoimia voi laskeskella omin päin, miten parhaalta sattuu millekin puolueelle näyttämään, kun ikävät valtiovarainministeriön virkamiehet on saatu siirrettyä sivuun.

Kolmanneksi, mistään menokehyksistä ei pidä pitää kiinni, ja jos pitäisikin, hallituksen ainoa porvaripuolueeksi luultu on tästäkin eri mieltä. Rahaa saa printteristä ja sähkö tulee töpselistä.

Neljänneksi, ilmaston puolesta kuuluu näytellä järkyttynyttä, hyödyllistä ja huolestunutta, mutta jos kyse onkin turpeesta, sille pitää maksaa veronmaksajien kukkarosta lisää tukea.

Tällaisen päätöksen vihreät omassa hallituskiimassaan siunasivat. Kivihiilenvihreää yhteiskuntavaikuttamista!

On vaikea arvioida, kuinka paljon politiikan uskottavuutta tällaiset vauhtiviikot pönkittävät tai vähentävät.

On silti helppo veikata, ettei uskottavuus ainakaan parane: kymmenien miljardien lisävelkaantumisen jälkeen asiantuntijat siivotaan sivuun, tempputyöllistäminen nousee kunniaan, velkaantumiskierteen lopettamista ei edes yritetä, ympäristöasioissa toimitaan juuri päinvastoin kuin puolueen identiteetti sanoo.

Seuraava testi on EU:n pölhökustaalle nieltäväksi laadittu elvytyspaketti ja kuntavaalit.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic