Kolumnit

Populismia – Viime ajat on tuottanut paljon mielenkiintoista materiaalia, missä ajassamme mennään

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

”Selvitän tämän kaiken, kun pääsen perille”, runoili edesmennyt turkulainen undergroundrunoilija Markku Into. Mark Twain puolestaan totesi, että idioottia häiritsee eniten tieto. Timo Soini kaipasi julkisuuteen niin paljon, että piirteli vihkosen populismista. Media nappasi syötin ja alkoi kertoilla, että suuri poliittinen ajattelija Soini kaipaa Mäntyniemeen. Taisi kyllä lyödä päänsä Karjalan mäntyyn.

Soinin kunniaksi on sanottava, että hänen pyrkimyksensä takaisin julkisuuteen synnytti tarpeen miettiä, mitä populismi on. Populismista on toki kirjoitettu kattavia tieteellisiä tekstejä ja tuhansia artikkeleita kaikkialla maailmassa. Ei olisi varmaan tarvinnut. Soini selvitti asian muutamalla rivillä.

Viime ajat on tuottanut paljon mielenkiintoista materiaalia, missä ajassamme mennään. Venäjän johtaja Putin näytti, miten demokratia toimii. Erotti hallituksen ja nimitti uuden hallituksen muutaman päivän kuluttua. Putinia suuresti ihailema USA:n pressa Trump varmaankin mietti, voisinko tehdä saman, erottaa kaikki hänen kimpussaan olevat poliitikot, jotka haluavat hänet erottaa virkarikoksen vuoksi. Putinhan jo käytti pääministerin erottamisessa keskustan mallia. Hän voi kysyä myös Soinilta, miten vallan voi säilyttää muuttamalla siniseksi.

Populismin voima on Soinin mukaan kansan tahdossa eliittiä vastaan. Soini noudatti kansan puolesta kamppailua Sipilän hallituksessa vierailemalla rukousaamiaisella Trumpin kannattajien kanssa. Siniset puolueena katosi populismin taivaaseen, joten nyt persut haaveilee kaiken vallan itselle ottamisesta, siis haluavat siirtyä osaksi eliittiä.

Seuraava presidentti, pääministeri ja hallitus, siinä persujen märkä uni. Soini jo kuhertelee hänet vallasta syrjäyttäneen Halla-ahon kanssa, tavoitteena presidenttiehdokkuus. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra kertoilee laajasti, kuinka he jo pohjustavat hallitukseen osallistumista. ”Olen omapäinen,enemmänkin vanhan liiton ihminen. Arvostan poliittista kokemusta, ihmisten asiantuntemusta ja laajaa käsitystä elämästä”, näin kertoilee Purra. Hänelle kelpaa hallitukseen kaikki muut paitsi Vihreät.

Populismia on monenlaista. Sekä demarien Tarja Filatov ja kokoomuksen Timo Heinonen pelästyivät pahanpäiväisesti, kun tutkija Timo Aro esitti, että Kanta-Häme pitää hajottaa ja Forssa siirretään Lounais-Suomeen, siis Turkuun. Tuttujen äänestäjien menettäminen on tietysti paha paikka ammattipoliitikoille.

Forssa Turkuun, se on alueemme ainoa kehittymisen mahdollisuus. Hämeenlinna ei kykene antamaan Lounais-Hämeelle mitään, mihin Turku talousalueena kykenee.

Persut kieltävät ilmastomuutoksen ja maahanmuuton taloudellisista syistä, siis haluaavat ajaa Suomen talouden vararikkoon. Palaan Markku Intoon. ”Me olemme täällä eikä tämä ole mikään uskon asia, olen pitkän tarinan lopussa heppu taivaanrannassa lapioimassa sateenkaaria jätesäkkiin.”

Kirjoittaja on forssalainen valmentaja ja kulttuurivaikuttaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic