Kolumnit

Populismin saavutusten näyttely

Kuva: Muu
Kuva: Muu

”Sä kuulut päivään jokaiseen, sä kuulut aamuun ja iltaan”, laulaa Eino Grön Reino Markkulan sävelin ja Juha Vainion sanoin. Perinteisen tulkinnan mukaan mies siinä tunnustaa rakkauttaan elämänsä naiselle, mutta väitetään myös, että itse asiassa laulu kertookin alkoholista. Viime aikojen uutisvirran perusteella veikkaisin, että kyse on sittenkin Donald Trumpista.

Populismin aave kiertää maailmaa ja on tehnyt väkevästi pesän vallan kammareihin eri puolilla maailmaa. Erityisen meluisasti ja näkyvästi se on pesiytynyt Yhdysvalloissa Valkoiseen taloon. Menoa on ollut hirmuista seurata, vaikka länteen katsoen välissä on suurin osa Eurooppaa ja kokonainen valtamerikin.

Presidentti Trump on ensimmäisellä virkakaudellaan ehtinyt kerätä peräänsä melkoisen laahuksen selvityksiä ja syytöksiä virkatoimiensa lainmukaisuudesta. Kansakunta on jakautunut jyrkästi eri leireihin ja sananvaihto on sitä luokkaa, että olisi sievistelyä kutsua sitä loanheitoksi.Eikä tässä vielä kaikki. Tokkopa kukaan osaa ennustaa, millaisiin syövereihin tämä vielä johtaakaan.

Brasiliassa huseeraa uutena presidenttinä Jair Bolsonaro, jota on kutsuttu myös tropiikin Trumpiksi. Kaikkia saavutuksia ei ole vielä nähty, mutta ainakin sademetsien polttamisessa on päästy hyvään alkuun. Ilmastonmuutos kiittää…

Populismin sanotaan viihtyvän oikealla laidalla, mutta eivätpä siltä ole välttyneet veljet ja siskot vasemmallakaan. Karmeimman esimerkin vasemmistopopulismin aikaansaannoksista tarjoaa Venezuela. Öljyrikas maa horjuu niin konkurssin kuin sisällissodankin partaalla, ja miljoonat venezuelalaiset ovat joutuneet hakemaan turvaa ja elämisen edellytyksiä muista maista.

Palataan Eurooppaan. Ei ole mieltä ylentävää seurata, mitä tapahtuu Iso-Britanniassa, joka myös parlamentarismin emämaana tunnetaan. Pääministeri Boris Johnson ja muut brexit-vouhottajat ovat toiminnallaan ajaneet saarivaltakunnan tilaan, jota voi näkökulman mukaan kuvailla sekasorroksi tai umpikujaksi. Onpa siinä sivussa vanha kuningatarparkakin – Jumala häntä suojelkoon! – tullut sotketuksi laittomaan päätökseen.

Päätetään kierroksemme Unkariin, jossa populistipääministeri Victor Orbán on haalinut vallan omalle puolueelleen ja lähipiirilleen. Seuraukset tunnetaan: korruptio rehottaa, sananvapautta ja yliopistojen toimintaa on rajoitettu jne.

Suomenkin rannoille populismi on jo levittäytynyt ja viimeisimpien mittausten mukaan sen nimiin vannova puolue nauttii jo 20 prosentin kannatusta. Mikäpä hänessä, mutta kai yhden neuvon saa antaa? Sen sanoitti Jukka Virtanen ja lausui ääneen Simo Salminen kappaleessa Alle lujaa: ”Taitais olla parempi vähä ajatella – enste!”

Kirjoittaja on forssalainen kirjastonhoitaja ja jokamiesluokan kynäilijä.

Uusimmat

Fingerpori

comic