Kolumnit

Pulmansa kullakin - Donald Trumpilla baseball

Donald John Trump, Pohjois-Amerikan Yhdysvaltojen 45. presidentti on raskautettu pulmalla: baseballsarjat pitäisi saada käyntiin. Hän ei jaksa enää ainutkertaisessa korskeudessaan katsella televisiosta kerran toisensa päälle vuosikymmenten takaisten matsien uusintoja.

Siis, ja ennen kaikkea tuoreempaa baseballia tarvitsee kuvaruudulleen aikansa kulumaan saamiseksi hallitsija, jolle annettujen eväiden joukosta on johtajan kykyjä turha etsiä.

– Mitä ne sen koronansakin kanssa vaahtoavat. Eihän se ole muuta kuin pieni kiinalainen virus, joka on saanut nimensä meksikolaisesta olutmerkistä. Moisen nujertamisesta viis todella tärkeiden asioiden, kuten miljardöörien entistä rikkaammaksi saattamisen rinnalla, kulkee kyseisen ajattelijamme tajunnanvirta.

Omaa helpotustaan, ehkä ei ihan vähäistäkään sellaista, baseballsarjojentaukosurkeuteen tuo se, että hän itse on onnistunut ratkaisemaan koettelemukseen liittyvät syyllisyyskysymykset.

– Siellä ne koettavat piioissaan lymytä. Kiina, Maailman terveysjärjestö WHO, Yhdistyneet kansakunnat, saksalaiset autotehtaat, jne, jne, jne…, mutta turha on vaivansa.

Kova on siis Trumpilla kohtalo. Maahanmuuttajatkin kaiken muun lisäksi häiritsevät todellisina pahan alkuina ja juurina. Siis joukko, johon hän itsekin kaikkien muiden kuin intiaanien tavoin sillä mantereella kuuluu.

Mutta helppoa ei tämän koronariivajaisen kanssa ole muillakaan. Kysykää vaikka Suomen valtion rahoitusyhtiö Business Finlandin porukoilta. Heille putosi syliinsä yhtäkkiä jaettavaa niin, etteivät tienneet itsekään mitä jaettavansa kanssa tekisivät.

Niinpä leikissä piti sitten käymän, että osille päässeet koostuivat lähes säännöksi asti kohteista, joiden rinnalla Suomen huutokauppakeisari vaikuttaa ihan ansiokkaalta saajataholta. Myös sikäli, että hän katsoi parhaaksi palauttaa tukipotti antajalleen. Saattelijanaan henkeä uhanneet räkyttäjät, jotka haukkuivat siinäkin pöpelikössä väärää närettä.

Paitsioon ei niissä arpajaisissa jätetty edes jääkiekkojoukkueita. Konsulttien kuittaamista leijonanosuuksista puhumattakaan. Onhan kysymys avustuksen tarkoitusmäärittelyn mukaan yritysten kehittämiseen suunnatusta tuesta, mitä sillä sitten yritetään sanoakin. Osanottoa tässä on tunnettava niiden oikeiden yrittäjien ja yritysten puolesta, joita luulisi riittävän Suomessa piisalle asti niidenkin rahojen ottajiksi.

Trumpin valtakunnassa potti olisi jaettu tyylikkäästi ja siekailematta parille pörssikonsernille. Ajatuksella, että johtajat pääsisivät optioineen ja omistajat osinkoineen linnoittautumaan ja pelkäämään yhä upporikkaampina yhä vahvempitekoisten turva-aitojensa taakse.

Kirjoittaja on forssalainen toimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic