Kolumnit

Putoammeko pelistä? – Valtiovallan tulee taata kansalaisten yhdenvertaisuus digipalveluissa

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Onko tuttu tilanne? Tietokoneella tulee ilmoitus, että selain ei voi avata verkkosivua. Tämä johtuu siitä, että käytettävä selain on vanhempi versio, joka ei kykene kaikkia uudempia sivustoja avaamaan. Selain pitäisi päivittää, mutta aika usein se edellyttäisi myös tietokoneen käyttöjärjestelmän päivittämistä. Siihen taas vanhemman koneen kapasiteetti ei aina riitä. Edessä saattaa olla uuden koneen hankinta, jos haluaa pysyä mukana kehityksen vauhdissa.

Urjalan kunta on uusimassa verkkosivujaan, jotka näkyvät ositteessa urjala.fi. Edellinen uusinta tehtiin muutama vuosi sitten ja sivusto saavuttaa elinkaarensa pään marraskuussa.

Tavoitteena on hankkia sivusto, jossa ovat helposti saavutettavissa kunnan palvelut, tapahtumat ja ajankohtaistiedot. Haussa ovat asiakaslähtöiset ratkaisut. Tätä varten käyttäjiltä on pyydetty palautetta nykyisistä sivuista ja toiveita uusille.

Kunta edellyttää, että uudet nettisivut mahdollistavat kuukausittain 6000 käyttäjää ja kesäaikaan 8000 käyttäjää. Sivustolatauksia tulee keskimäärin 200 000. Avoimen sivuston lisäksi tulee henkilöstön ja luottamushenkiöiden käyttöön oma sivusto. Alustana on WordPress ja graafisen ulkonäön on noudatettava 150-vuotisjuhlavuonna uusittua ilmettä. Tarjousaikaa on helmikuun lopulle.

Joka paikassa palveluja viedään entistä enemmän verkkoon ja mobiiliin eli kännykällä käytettäväksi. Urjalassa toimii 3G- ja 4G-verkko. Mainitut verkot eivät toimi kaikkialla. Seuraava on 5G, jota jo kokeillaan isoimmissa kaupungeissa. Tämä uutuus vaatii entistä tiheämpää tukiasemaverkkoa, joten on oletettavissa, ettei se maaseudulla toteudu ehkä lainkaan.

Urjalassa on Lounea rakentanut laajakaistaverkkoa kaapelivetona. Asiasta on tehty sopimus kunnan kanssa. Tänne Urjalankylään ja Hunningolle verkon piti olla valmiina viime syksynä. Vaan eipä ole, ja nyt on ilmoitettu uudeksi tavoiteajaksi tämän vuoden syksy. Syyksi ilmoitetaan, ettei liittyjiä ole tarpeeksi. Kävikö tässäkin siis niin, että kermat kuorittiin päältä ja me muut jäämme nuolemaan näppejämme? Päivittäin saa tuskailla nykyisten yhteyksien kanssa. Se vaikeuttaa yritystoimintaa ja asioiden hoitamista.

Tulevat palvelut insinöörit suunnittelevat 5G-teknologian pohjalle. Mainos sanoo: ”Tulevaisuuden verkko luo yrityksellesi säästöjä ja uusia mahdollisuuksia. 5G mullistaa maailmasi.” Mullistaa kyllä, mutta jättää monet suomalaiset ulkopuolelle.

Tekniselle kehitykselle ei kannata painaa jarrua. Valtiovallan tulee taata kansalaisten yhdenvertaisuus digitaalisissa palveluissa.


Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic