Kolumnit @forssanlehti.fi

Rahaa ei voi jakaa loputtomiin kaikille mahdollisille tahoille ja hankkeille

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Hei, me velkaannutaan huolettomasti ja holtittomasti.

Jotenkin näin voisi otsikoida hallituksen budjettiriihen ”tuloksia” eli neuvotteluja, joissa päätösehdotuksista livetään nelisen miljardia syvemmälle.

Näin kuitenkin kävi Suomessa kuluneella viikolla. Tulevaisuuteen siirrettyä verotusta ei edes haluttu suitsia, vaan valtio ottaa hymyssä suin ensi vuonna 10,8 miljardia euroa uutta lisävelkaa.

Perjantaina oppositio eli perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt ilmoittivat yhdessä rintamassa perjantaina ottaneensa käyttöönsä järeimmän aseensa, välikysymyksen.

Opposition mielestä välikysymystä tarvitaan, koska sen mielestä hallituksen ensi vuoden budjetti ja tällä viikolla päättämät työllisyystoimet ovat täysin kelvottomia.

Koronakriisin huomioidenkin opposition järkeily on ihan perusteltu.

Suomi velkaantuu kahdessa vuodessa reilusti yli 20 miljardia, mutta se ei ministereitä tunnu huolettavan.

Eduskunnan palopuheissa huudetaan jopa, että nyt tulee rahaa.

Keisarilla ei siis ole vaatteita, mutta ainakin täällä uskalletaan sanoa, että rahaa ei tule.

Emme kai voi tähdätä hölmöläis-yksinvaltiaiden kokousperinteeseen, joissa kukaan ei uskalla lopettaa taputtamista ensimmäiseksi?

Hallitus on myöntänyt, ettei sen ohjelma ole etenkään talousosien osalta voimassa.

Hallituksessa on pohdittu uuden ohjelman tekemistä, mutta siitä on luovuttu, koska koronaviruksen takia kenelläkään ei ollut näkemystä, kuinka paljon talous romahtaa.

Se on selvää, että paljon.

Erityisen kummallista on, että hallitus ei edes yritä etsiä säästökohteita, vaan rahaa jaetaan sinne tänne kuin vuosi olisi 2007.

Mikä tahansa hanke ja taho saa summan, jota kaavailtiin jo vuosi sitten, vaikka maailma on nyt täysin erilainen. Elvytyksen nimissä voi näköjään tehdä mitä vaan.

Jos budjettiriihi oli mahalasku, sitä oli myös hallituspuolueiden sanakikkailu.

Turve oli odotetusti vaikea asia, samoin päästökauppakompensaatio. Molempien osalta tehtiin verbaalisia kommervenkkejä, joissa kaikki voittivat.

Ei kansa niin tyhmä ole, että tällainen menisi läpi.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic