Kolumnit

Rakennetaan? – Olympiastadion liittyy uusimpana epäonnistumisten sarjaan

Kuva: tuntematon
Kirjoittaja Erkki Virtanen on toiminut valtionhallinnossa mm. budjettipäällikkönä ja ministeriöiden kansliapäällikkönä.

Tässä päivänä muutamana luin Vorssan lehdestä, että valtuusto on päättänyt koulukeskuksen rakentamisesta. Monikylä se kai on nimeltään.

Etsimättä tuli mieleeni erinomainen elokuva Päiväni murmelina. Siinähän päähenkilö herää joka aamu yhä uudelleen samaan päivään.

Voi hyvinkin olla, että Monikylä joskus rakennetaan ja pääsen eroon murmeliunestani. Tai sitten en pääse: Assi-sairaalasta taitaa tulla samanlainen päättymätön painajainen.

 

Jouduin perehtymään suomalaiseen rakentamiseen, kun tein pääministeri Sipilälle selvitystä siitä, miksi valtion rakennushankkeissa pettävät sekä aikataulut että budjetit.

Uusimpana uutena tähän epäonnistumisten sarjaan liittyy Olympiastadion. Sen peruskorjauksen budjettikatto oli aikoinaan vähän päälle 200 miljoonaa euroa. Rahaa taisi mennä noin 350 miljoonaa.

Olympiastadion piti peruskorjata, se on selvä. Jos perusköyhä Suomi stadionin 1930-luvulla pystyi rakentamaan, täytyy perusvauraan Suomen pystyä pitämään se kunnossa.

Mutta urheiluväki meni peruskorjauksen varjossa tekemään paljon muutakin. Maan alle louhittiin täysimittainen juoksurata. Ja kymmeniä tuhansia toimistoneliöitä, kai superpöhöttyneen urheilubyrokratiamme käyttöön.

 

Stadionilla on muuten yllättävä yhteys Tammelaan. Olympiakisojen hankkimista Suomeen ja stadionin rakentamista kisoja varten ehdotti aikoinaan Erik von Frenckell, myöhemmin täälläpäin hyvinkin tunnettu henkilö.

Palaan vielä Monikylään. Selvitystyössäni tulin siihen tulokseen, että ainoa tapa hoitaa rakennushommat kunnolla on käyttää allianssi-elinkaarimallia. Jos Forssa tekee toisin, tulen kyllä julkisesti kysymään perusteita. Ja monta kertaa.

 

Koronapandemia on yhä täällä. Joskus taisin sanoa, että pandemiaa on meillä hoidettu hyvin. Mutta kyllä mukaan on tullut melkoista sekoilua viranomaisten suunnalla. Rajat kiinni tai auki siellä sun täällä, karanteeneja siellä sun täällä, vaihtelevia kokoontumiskieltoja, testejä jotka ovat pakollisia tai sitten ei, lentokenttätestin ohi kävelee kaikki, maskeja käytetään jos sattuu löytymään, liikennevalokarttoja, koronavilkkuja, herra ties mitä ja loputtomasti tiedotustilaisuuksia. Johtaakohan tuota touhua kukaan?

Elvytyksestä huolimatta talousnäkymät ovat surkeat. Poliitikot ovatkin yrittäneet keksiä muita puheenaiheita, kai piristääkseen ankeaa ilmapiiriä.

 

Hyvin korkealta taholta tuli esitys, että suomalaisten pitäisi vähentää työntekoa. Ottamatta kantaa itse asiaan olen sitä mieltä, että massairtisanomisten uhatessa ajankohta esityksen tekemiselle työnteon vähentämisestä ei ollut paras mahdollinen.

Yhden toisen hallituspuolueen puheenjohtaja halusi viedä keskustelun ihan uusiin ulottuvuuksiin: Suomeen pitäisi perustaa avaruushallinto! Tästä syntyi oppositiolle oiva iskun paikka. Miksei saman tien perusteta maailmankaikkeusvirastoa?

Uusimmat

Fingerpori

comic