Kolumnit

Ryhtyisitkö harrastamaan vai opiskelemaan? – Kansalaisopistokursseja on monenlaisia

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

”Syksy saapuu meidätkin erottaen”, lauletaan iskelmässä. Säe pitää paikkansa ja ehkä eritoten tänä syksynä, jos… Monet toimijat ainakin yrittävät, että syksy voisi taas yhdistää, sillä harrastuspiirit alkavat ja järjestöt heräävät toimimaan. Joissakin, varsinkin ikäihmisten järjestöissä vielä odotellaan tilanteen kehittymistä.

Urjalassa kansalaisopistotoiminnasta vastaa Valkeakoski-opisto. Sen ohjelmaa ei jaeta jokaiseen kotiin, eikä sitä julkaista paikallislehden liitteenä. Ohjelma on jaossa kaupoissa ja se löytyy tietenkin myös opiston verkkosivulta.

Tarjolla on kursseja, joille on kysyntää naisenemmistöisessä opiskelijakunnassa. Miehiä suorastaan toivotaan mukaan lisää. Ohjelmassa on: musiikkia, kieliä, tietotekniikkaa, piirustusta ja maalausta, posliininmaalausta, muotoilua, kudontaa, ompelua ja muita käsityökursseja, Entisöintiä ja runsaasti erilaisia liikuntakursseja.

Muutama poiminta uutuuksista. Huonekalujen entisöimiseksi on kaksi viikonloppukurssia. Hyvä idea ja monelle tarpeellinen. Nuutajärvellä pääsee harjoittelemaan taontaa. Niin ikään kädentaitajille haluaviksi on mosaiikkia, huovutusta ja kuvien kudontaa. Mosaiikissa tarvitaan mukaan liimaa ja suojalasit. Syksyllä valmistuu taulu ja kevään päättyessä mukaan lähtee mosaiikkiruukku. Tilkkupiirissä valmistetaan pieniä joululahjoja. Joulu on ohitettu jo neljän kuukauden päästä.

Kaukokaipuuta voi keventää osallistumalla italian kurssille, jossa oppii perusfraasit. Hauskin nimi oli kuitenkin Hiirikerho. Hiiret hyppivät kunnanhallituksen pöydällä. Kun talossa ei ole hiiriä, pitää jokaisen ottaa omansa mukaan, ei kuitenkaan elävää vaan tietokoneen hiiri. Sopiva kurssi kaikille, jotka haluavat vähän varmistusta tietokoneen maailmaan.

Uutuus on myös ”Tätä olen aina halunnut soittaa”. Musisointiryhmässä lauletaan ja soitetaan metallista europoppiin rennolla asenteella ja pienellä soittotaidolla.

Jos ei uskalla lähteä pienryhmiinkään, on tarjolla etäkursseja. Silloin pitää olla tietokone ja toimiva nettiyhteys. Tarjolla, rentoutusta, arkipsykologiaa, englantia, espanjaa ja luovaa kirjoittamista.

Lapsiakaan ei ole opistossa unohdettu, sillä 4–8-vuotiaille on kuvataidetta otsikoilla Taikurin talossa ja Ahmalinnan juhlat.

Nuorisojärjestöistä ainakin Urjan Varstat partiolippukunta on kutsunut aiemmin mukana olleita ja uusia alkajia toimintaan. Urjalan 4H-yhdistys on myös järjestänyt monipuolista toimintaa. Palloilijat jatkavat sarjojaan ja jäähallin jäälle pääsee piakkoin. Joten kyllä se siitä syksy taas saa.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Fingerpori

comic

Näkoislehti