Kolumnit

Sähkön siirtohinnat – olisiko tässä asia, jonka eduskunta ratkaisisi yhdessä?

Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Sähkön siirtomaksuja ei voi kilpailuttaa, ja tämä rahastusautomaatti puskee korotuksia tahtiin, joka on kaukana kohtuudesta.

Jos koronatoimia ei lasketa, on kaksi asiaa yli muiden, joista saan palautetta: sähkön siirtohinnat ja polttoaineveron korotus. Asumisen ja liikkumisen kustannukset nousevat, ja toisin kuin jotkut kuvittelevat, ei näitä kuluja oikein millään pääse pakoon edes omilla valinnoilla suuressa osassa Suomea.

Ne tuntuvat kaikkien lompakossa sen paksuudesta riippumatta.

 

Hallitus on luvannut korjaavan esityksen kohtuuttomiin siirtohintoihin, mutta sen antaminen on viivästynyt kuukausilla. Asia on kaikkea muuta kuin yksinkertainen, mutta ratkaisu olisi olemassa.

Jätimme jo viime huhtikuussa Kokoomuksen eduskuntaryhmän voimin yksityiskohtaisen, huolellisesti valmistellun lakialoitteen, joka pysäyttäisi monopolilla rahastamisen ja leikkaisi verkkoyhtiöiden tuottoa sadoilla miljoonilla euroilla vuodessa kuluttajien hyväksi.

Lakialoite puuttuu kovalla kädellä verkkoyhtiöille sallittuun tuottoon, palauttaisi hinnat kohtuullisemmalle tasolle ja parantaisi asiakkaan asemaa. Säävarmuuden parantaminen on edelleen tärkeää, mutta esitys ohjaisi kustannustehokkaampiin investointeihin. Kaikkiin kallioihin ei kannata maakaapeleita louhia!

Lakialoitteemme on valmistellut kansanedustaja Heikki Vestman, siviiliammatiltaan energiamarkkinajuristi. Kun julkistimme lakialoitteen huhtikuussa, tarjosimme hallitukselle yhteistyötä. Olisiko tässä asia, jonka eduskunta ratkaisisi yhdessä?

 

Yhteistyötä tehdään eduskunnassa enemmän kuin otsikoista voisi päätellä.

Jätimme perjantaina Hämeen vaalipiirin kansanedustajien kesken – yli puoluerajojen – 16 yhteistä talousarvioaloitetta. Yhteiset aloitteet ovat keino pitää maakunnan tärkeitä hankkeita esillä, vaikka todellinen vaikuttaminen tapahtuu pääsääntöisesti ihan muuta kautta.

Lounais-Hämeen kannalta tärkeinä sieltä löytyvät mm. VT2, kymppitie ja kantatie 54.

Lisäksi pyrimme rakkaiden luontokohteidemme ja kansallispuistojemme palvelutason ja infran parantamiseen. Rahoilla voitaisiin ratkaista mm. Torronsuon parkkipaikkaongelmaa ja kunnostaa pitkospuita.

 

Edellisinä vuosina tämä työ on kantanut! Neuvottelimme eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa rahoitusta niin Liesjärven kansallispuistoon kuin Torronsuollekin – pitkospuille, uusille nuotiopaikoille ja esteettömille reiteille.

Torronsuolla työt ovat edelleen kesken, sillä vetisimmissä kohdissa suolle pääsemiseksi vaadittaisiin nyt kunnollista pakkastalvea!

Koronasta haluan sanoa vain, että käytetään – rakkaat ihmiset – yhdessä maskeja ja noudatetaan turvavälejä ja yleistä varovaisuutta! Se on paras keino pitää yhteiskuntamme avoinna ja suojata itseä ja läheisiä. Kukaan tuskin haluaa kevään sulun ja tiukkojen rajoitusten paluuta!

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kuntapäättäjä ja kansanedustaja (kok.).

Uusimmat

Fingerpori

comic