Kolumnit @urjamedia.fi

Sana sunnuntaista – Tämä ei ole hartauskirjoitus

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Tämä ei ole hartauskirjoitus. Jos olisi otsikon pitäisi olla Sana sunnuntaiksi. Viikonloppu on takana ja aika monella takoo päässä ajatus, että taas on maanantai ja arki. Joku tuttavani sanoi saatuaan keskiviikon tehdyksi, että helpottaa, kun viikonloppuun on jäljellä vain pari päivää.

Suomalaisten tuntoja monissa iskelmissään esiin tuonut sanoittaja Vexi Salmi kirjoitti myös työmiehen lauantaista. Nykyisin viikonloppu alkaa jo perjantaina. Lauantaina moni saattaa kärsiä krapulasta ja sunnuntainakin väsyttää. Lasse Mårtenson heitti haalarit nurkkaan kappaleessaan Laiskotelleen ja totesi, että tyytyväinen laulu soi. Sunnuntaista on paljon muitakin lauluja.

Näihin aikoihin kootaan satoa pelloilta. Kun tällä kertaa on päästy puimaan tavallista myöhemmin, työskentelevät viljelijät pelloilla sunnuntaisinkin, jos sää sallii. Monella muulla alalla tehdään sunnuntaityötä. Auttavia ja suojelevia käsivarsia tarvitaan.

Kaupan ala lupasi 10 000 uutta työpaikkaa, jos sunnuntain aukiolo sallitaan. En ole nähnyt tietoa, miten lupaus toteutui. Kaupan pihoilla riittää autoja aamusta iltaan Urjalassa, jossa on jäljellä kolme päivittäistavarakauppaa. Kaupoissa työskentelee paljon osa-aikaisia työntekijöitä. Heitä tarvitaan erityisesti lähempänä viikonloppua, jolloin suurin osa ostoksista tehdään. Perjantai on koko maassa myynniltään paras päivä ja niin on täälläkin, kun tori kokoaa väen kyliltä keskustaan.

Nyt elämme epävarmuuden aikaa. Ei tiedetä varmasti miten pahkasi pandemia paisuu ja miten se vaikuttaa työllisyyteen. Jos vienti ei vedä ja kotimainen kysyntä supistuu on edessä lomautuksia ja irtisanomisia, kun yrityksillä ei ole palkanmaksukykyä. Nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen perustuu työhön ja sen tuottavuuteen.

Ihminen tarvitsee kuitenkin myös lepoa. Muutoin tulee se kuuluisa ”purnutti” eli Burnout. Jokaisessa perheessä tarvitaan omaa ja yhteistä aikaa. Paljon puhutaan niin nuorten, aikuisten kuin ikääntyneiden jaksamisesta. Joskus huolettaa myös lasten asema. Joillakin vanhemmilla on käsitys, että pitäisi olla jatkuvasti menossa.

Entiset lapset kuitenkin kertovat, että parasta aikaa olivat lapsuudessa perheen yhteiset hetket. Sellaisia ei tule siitä, että sekä lapset että vanhemmat tuijottavat omaa kännykkäänsä niinä hetkinä, jolloin ollaan yhdessä.

Sunnuntai luotiin aikanaan lepopäiväksi. Kristinuskon mukaan lepopäivä tulisi myös pyhittää. Vanhimmat lukijat ovat kansakoulussa opetelleet Lutherin selityksen siitä mitä se merkitsee. Nuoremmat voivat katsoa Internetistä.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija.

Uusimmat

Fingerpori

comic