Kolumnit

Se oli vuosi, jonka raapustin omin käsin päiväkirjaani: "Kuuntelin mankkaa, jonka vihdoinkin olin saanut korjaamolta"

Päiväkirjani on Pop-kalenteri, jossa muistutetaan, että videokasetteja pitää säilyttää pystyasennossa koteloissaan.
Vuoden 1985 päiväkirjan kansi on aikakautensa kuva. Kuva: Tanja Nuotio
Vuoden 1985 päiväkirjan kansi on aikakautensa kuva. Kuva: Tanja Nuotio

Huh, huh, mikä aikamatka, kun selailen aarretta 36 vuoden takaa.

On vuosi kahdeksanviis. Se onkin ainoa vuosi, jolloin olen kirjoittanut lähes joka päivälle jotakin. Se oli vuosi, jolloin täytin 15 vuotta.Kuva: arkisto arkisto

Olen väkertänyt tekstiä tietysti käsin, kerännyt leikkeitä ja liimaillut kuvia. Yhden nuoren vuosi on konkreettisesti kansien välissä, eikä se ole hävinnyt somen syövereihin.

Näkee heti, että peruskoulu on ollut tärkeä paikka. Nettiä ja googlea ei ollut, eikä meidän perheessä silloin vielä edes puhelinta. Mutta oli koulu, kavereita, kirjeenvaihtokavereita ja Suosikin tilaus.

Päiväkirjani on Pop-kalenteri, jossa muistutetaan, että videokasetteja pitää säilyttää pystyasennossa koteloissaan.

 

14. tammikuuta 1985 olen leikellyt lehtiä, vaikka pitäisi lukea historian kokeisiin. Olen kahdeksannella luokalla.

21.1.: ”Enkun sanakoe! Meni ihan… hyvin. Kirvesniemi (Marja-Liisa) otti hopeaa naisten vitosella. Pakkasta taas n. –30, joten kantsii pysytellä sisällä. 22.1.: Kari Härkönen voitti Seefeldissä kultaa 15 km:n hiihdossa! Bravo!!!

23.1. ruotsin imperfekti-koe on ruksattu yli, ja 24. päivä: ”Meillä oli liikuntatunnilla korisottelu A:ta vastaan sekasakeille. Voitettiin!” Perjantaina 25.1. otin kaverilta lainaan Alphavillen ja W.A.S.P:in levyn ja äänitin ne.

Olen ympyröinyt kalenterista, kun olen ollut nuorten illanviettopaikassa Huvipuistossa eli Huparilla Kajaanissa. Ympyröitä on peräti 18.

Olen kuullut Suomi-legendoja Juicesta Sielun Veljiin ja Pave Maijaseen. Juuri edesmennyt Maijanen keikkaili Huparilla 8.11. Sen päivän kohdalla lukee näin: ”Pave Maijanen Huvipuistossa. Kyllähän se oli!!! Ja, mä arvasin, ettei mun unelmat koskaan toteudu. Ystävän kanssa vannottiin, että nyt jotain tapahtuu. Vaan ei, niin ei… Mä haluun piilolinssit!”

5. toukokuuta: ”Katoin telkkaria plus videoita. Kävin yksin kioskilla. Olin yksin koko päivän. Kuuntelin mankkaa, jonka vihdoinkin olin saanut korjaamolta.”

23.3. olen kirjannut järkyttävän uutisen: Neumann on filippiiniläisflunssassa plus keuhkoputkentulehduksessa.

Kelloja on siirretty tunnilla eteenpäin sunnuntaina 31.3. ”Nukuin yhteen asti… Dingo-ilmiöstä ja hysteriasta tulee illalla A-studiossa ohjelma. Break (harrastus) on nyt taas tänään. Voi, että mä inhoon sitä Pekkaa (nimi muutettu), vaikka se onki komee ja söpö.”

Yritän etsiä vuodelta 1985 isoja uutisaiheita, ovatko ne päätyneet päiväkirjaani. Eivät ole. Päiväkirjani keskittyy kouluun ja kavereihin. Vasta seuraavana vuonna Palme murhattiin ja Tshernobyl räjähti. Juhannukseksi käytiin ostamassa Anttilasta limpparikori.

19.11. kirjoitan: Koulua käydään ”puhkuen”. Yritän kuumeisesti nostaa keskiarvoa! 18.3. kirjoitan: Fy-ken kokeet saatiin. Sain peräti 7-. Ope sano, että mä otan kokeet tosissaan ja ettei nyt ole hätäpäivää.”

Uusimmat

Fingerpori

comic