Kolumnit

Sisukasta kiekkoilua – Urjalan Sisukiekko on toiminut 40 ja jäähalli 20 vuotta

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Huomenna juhlitaan jäähallilla 40-vuotiasta Urjalan Sisukiekkoa. Myöhemmin keväällä juhlistetaan 20-vuotiasta jäähallia. Se on osoittanut erityisesti tänä talvena tarpeellisuutensa, kun ulkojäille ei ole päästy.

Sisukiekko perustettiin vuonna 1979. Tuolloin kunta piti kirkonkylällä ja asemalla ulkojäitä. Muissa kylissä piti turvautua omatoimisuuteen.

Urjalassa oli tuolloin väkeä parituhatta enemmän kuin nyt eli noin 6700, joista alle parikymppisiä noin 1700. Keskimääräinen ikäluokka oli noin 70. Nyt vuosittain syntyneiden määrä on puolittunut. Viime vuosi oli vieläkin heikompi.

Lasten, opettajatyön ja luottamustoimien kautta jääkiekkotoiminta tuli tutuksi monelta kantilta. Ulkojäillä vanhemmat hytisivät toimitsijoina ajanotossa. Kolaan piti tarttua erätauoilla, kunnes saatiin traktorilla vedettävä jääkone. Pelaajia ja intoa riitti. Välillä oli silloinkin huonoja jäätalvia.

Jäähalli merkitsi huomattavaa parannusta tilanteeseen. Kymmenen vuotta sitten edustusjoukkue nousi länsirannikolla II-divisioonaan, joka on toistaiseksi korkein sarjataso, jota USiKi on päässyt pelaamaan.

Jäähallin myötä yritettiin pelaajia saada myös Toijalasta, Viialasta, Punkalaitumelta ja muista naapureista. Junioritoimintaa varten perustettiin Etelä-Pirkanmaan Kiekko Epik. Muutama vuosi sitten sen toiminta loppui ja nyt kaikki ikäluokat toimivat saman oranssi-mustan lipun alla.

Tytöt pelasivat aluksi poikain kanssa samoissa joukkueissa. Muutamana vuotena on ollut tytöille omia joukkueita. Myös naisten joukkue saavutti menestystä.

Vähään aikaan ei ole ollut A-junioreilla omaa joukkuetta. Sen seurauksena edustuksen toimintakin oli vähän aikaa tauolla, kunnes pari vuotta sitten aloitettiin uudelleen. Tänä vuonna yllettiin kolmosessa ylempään jatkosarjaan. Yli sata katsojaa on otteluissa pelaajia kannustamassa.

Sunnuntaisin Urjalan hallilla on yleisöluistelu, joka tänä talvena on ollut erityisessä suosiossa. Omaksi ilokseen ja kunnokseen kiekkoileville työpaikka- ja harrastusporukoille on Taneli-turnaus.

Lauantaina juhlapäivänä puoliltapäivin UsiKi:n D-tytöt kohtaavat EKS:n Espoosta. Iltapäivällä 06-joukkue kisaa HPK:n Mustien kanssa. Ennen edustusjoukkueen peliä 17.30 on tarjolla munkkia, kahvia ja kokista. Edustus pelaa Vaajakosken Pelikaaneja vastaan iltakuudelta.

Onneksi on riittänyt innokkaita pelaajia, valmentajia, tukijoita. seuraihmisiä ja vanhempia, jotta täkäläiset ja muut halukkaat lapset, nuoret ja aikuisetkin ovat voineet harrastaa kiekkoilua ja muuta jääurheilua omalla paikkakunnalla.

Onnea toimintaan myös tulevina vuosina!


Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic