Kolumnit

Sorsastus käynnissä – Urjalassa tärkein saaliseläin on valkohäntäpeura

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Eilan tasan kello 12.00 alkoi sorsastus eli vesilintujen metsästys. Monelle metsästäjälle on tärkeää päästä aloittamaan juuri tuona tarkasti määrättynä hetkenä. Toiset jaksavat odottaa pidempään, sillä metsästysaikaa on vuoden loppuun saakka.

Lähes puoli miljoonaa vesilintua päätyy vuosittain metsästäjien ja heidän lähipiirinsä ruokapöytään. Jonkin verran saalista myydään myös ravintoloille. Aseena on haulikko. Hauleista on omat määräyksensä. Houkutteluun käytetään lintupillejä, jonka äänen kukin laji tunnistaa. Koulutettua koiraa käytetään saaliin noutoon.

Urjalassa on paljon hyviä lintuvesiä. Osa niistä on rauhoitettu. Oikeastaan aika lohdullista on ollut havainto, että järviä, lampia ja jokia tutkittaessa on voitu todeta, että lajisto on usein odotettua runsaampi. Metsästystä valvovat ja myös linnustajat pitävät tärkeänä, että vältetään harvinaistumassa olevien lajien ampumista.

Meille, jotka emme metsästä, on ollut mielenkiintoista seurata Eränkävijät-ohjelmaa, jossa seurataan metsästäjien ja kalastajien toimintaa eri puolilla Suomea. Urjalaa lähin kuvauskohde on ollut Vesilahdella. Kansansuosikiksi nousi sarjassa esiintyvä Äijä-koira. Ohjelma on valottanut mielenkiintoisella tavalla metsästystä ja eränkäyntiä. Linnustamista käsittelevissä sarjan ohjelmissa tuli selväksi, ettei aina voi olla varma ohi lentävästä lajista.

Suomessa metsästäjiä on 2500 seurassa noin 150 000. Viime vuosina on havaittu, että joukko harmaantuu ja joskus saattaa paikallisesti olla vaikeuksia saada porukkaa riittävästi jahteihin. Seurat ovat ryhtyneet tosissaan miettimään, miten joukkoon saataisiin mukaan kiireistä arkea eläviä nuoria.

Täällä Urjalassa tärkein saaliseläin on valkohäntäpeura, joka aiemmin tunnettiin Laukonpeurana ja nimi lienee nykyisin virallisesti valkohäntäkauris. Tällä viikolla oli jälleen suuri lauma nauttimassa naapurien vehnä- ja odelmapellossa.

Tämän kuun alussa ilmestyi Facebookissa mainos, että on vireillä kansalaisaloite ”haitallisten valkohäntäpeurojen metsästyksen luvanvaraisuuden poistamisesta”. Aloitteentekijät näyttävät olevan Lopelta. Nimiä oli vähän yli tuhat. Kansalaisaloitteen pitää kerätä 50 000 nimeä päästäkseen eduskunnan käsittelyyn. Arvelen kuitenkin, että nykyinen lupaperusteinen järjestelmä taitaa tehokkaimmin harventaa liian suureksi paisunutta kantaa.

Vaikka sorsastus on enemmän yksilölaji, on metsästysseura samanhenkisten ihmisten yhdessäolomuoto. Luonnosta voi nauttia monella tavalla. Liikuntaa tulee ohessa. Nuotiolla käsitellään miltei kaikkia aiheita maan ja taivaan välillä.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic