Kolumnit

Suomalaiset eivät ole höynäytettävissä

Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Glögipannun äärellä Forssan torilla pyöriteltiin eilen epäuskoisesti päätä. Kriisi seuraa toistaan, kaikki tuntuu olevan sekaisin maamme poliittisessa johdossa.

Kansa on seurannut tarkasti. Jos joku esimerkiksi ajatteli, että paluu heti luottamuksen menettämisen jälkeen hienoihin tehtäviin onnistuisi ilman jälkipuheita, oli kyllä väärässä. Suomalaiset eivät ole höynäytettävissä.

Viime viikkojen tapahtumat ovat syöneet vakavasti luottamusta politiikkaan. Asiat ovat jääneet jalkoihin. Hallituksen pitäisi edistää työllisyyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta, mutta sen aika menee selittelyyn, anteeksipyytelyyn ja sisäiseen eripuraan. Keskusta on väärässä porukassa. Maakuntahallinto tai vielä huonomman vaalituloksen pelko eivät ole riittäviä syitä pitää vasemmistohallitusta pystyssä.

Hallituksella näyttää olevan suuria vaikeuksia kantaa sille kuuluvaa vastuuta. Al-Holin asiaa sillä olisi ollut kuusi kuukautta aikaa käsitellä. Teimme välikysymyksen, koska haluamme tietää, mikä on totuus. Onko ulkoministeri Pekka Haavisto puhunut totta vai ei? Mitä ulkoministeriössä on tapahtunut? Miksi hallitus ei ole informoinut tasavallan presidenttiä? Mikä ylipäätään on hallituksen linja? Ei maan hallitus voi jättää vastuuta kantamatta vain siksi, että asia on vaikea. Päättäjät mitataan juuri näinä hetkinä.

Näyttää siltä, että hallitus ajatteli voivansa sälyttää päätöksenteon yksittäisille virkamiehille ja informoida eduskuntaa ja Suomen kansaa vasta sitten, kun charterlento on jo laskeutunut Helsinki-Vantaalle.

Uskon, että suomalaisilla olisi paljonkin sympatiaa hallitusta kohtaan, jos se toimisi avoimesti, kantaisi vastuunsa ja perustelisi päätöksensä. Itse asia tiedetään erittäin vaikeaksi.

Kokoomuksen linja on, että lapsia on pyrittävä auttamaan. Koskaan emme voi sydäntämme niin kovettaa, että emme auttaisi lapsia, jotka eivät ole vanhempiensa synteihin syyllisiä. Aikuisia, jotka ovat vapaaehtoisesti menneet terroristien palvelukseen, emme voi Suomeen kotiuttaa. Tästä turvallisuusuhasta ei Supo turhaan varoita. Linjamme on yhteispohjoismainen ja kestävä. Muissa Pohjoismaissa on kyetty auttamaan turvaan ainakin orpolapsia ja sairaita lapsia. Tästä voisi Suomen hallitus aloittaa, jos se vain kykenisi päättämään.

Joulu tulee hyvään kohtaan. Se tuo aikaa rauhoittua, myös hallitukselle. Uudelta vuodelta odotamme asiallisempaa linjaa ja suorempaa selkää.

Kakkostie sai eduskunnan valtiovarainvaliokunnalta 400 000 euron joululahjan Humppilan kohdan perusparannuksen aloittamiseen. Tätä työtä ilo jatkaa!

Rauhallista joulua.

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kuntapäättäjä ja kansanedustaja (kok.).

Uusimmat

Fingerpori

comic