Kolumnit

Suomi rakastaa 1980-luvun rakenteita – Poliittinen paine sumentaa järjen

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Edesmennyt pappani, pienen kunnan nuuka isä, joutui 1980-luvun alussa hankalaan tilanteeseen. Kunnassa oli juhlallisesti julistettu, ettei kauppalassa – nykyään tietysti nukkavierussa ja kuolevassa – ole ensimmäistäkään työtöntä.

Tilanne oli hankala kunnanisälle siksi, ettei muutamalle työttömälle ollut mitään järkevää tekemistä tarjolla.

Siksi kunta patisti työttömät tekemään lumiukkoja kunnantalon pihaan, jotta heillä oli ”töitä”, josta sai palkkaa. A-Studio haastatteli asiasta kiusaantunutta kunnanisää, julkisia esiintymisiä kammoavaa isoisääni. Pohojalaasta häpeää puitiin kauan.

 

Surkuhupaisa tarina kaukaa todellisesta hyvinvointivaltiosta ja lumiukkoja työkseen tekevistä työttömistä palasi väkisin mieleen kuluneella viikolla.

Postissa ei ilmeisesti saa tehdä liikkeenjohdollisesti muita kuin järjettömiä ratkaisuja. Varhaisjakaja ei esimerkiksi voi jakaa samalla kirjeitä, koska silloinhan kirjejakajan työt vähenisivät.

Kaikkien – varsinkin Suomen hallituksen – mielestä on äärimmäisen viisasta, että postilaatikolla käydään kolme neljä kertaa päivässä. Näin on siitäkin huolimatta, että osoitteellisten kirjeiden määrä on romahtanut, eikä paluuta kultaiselle 1980-luvulle ole.

Omistajaohjausministeri tietysti ymmärtää varsin hyvin, mitä pitäisi tehdä, mutta poliittinen paine sumentaa järjen. Siinä on liipaisimella jo Postin hallituskin.

 

Yle Hämeenlinna kertoi (27.11) ilmeisen tosissaan, että vauvojen vähyydestä huolimatta neuvoloiden työt eivät vähene. Tilastokeskuksen mukaan syntyvyys laski Suomessa vuonna 2018 kahdeksannen kerran peräkkäin. Työ ei vähene?

No eipä tietenkään vähene, koska ”monia vanhempia painavat työhuolet ja nyky-yhteiskunnan suorituspaineet.” Alan koulutuksessa tullaan uutisen mukaan painottamaan entistä enemmän puheeksi ottamisen taitoa.

Onko korrektia kysyä, että jos lapsia syntyisi vain kymmenesosa siitä, mitä pari vuosikymmentä sitten, vähenisivätkö työt alan ammattilaisten mielestä edes silloin? Ei ehkä ole, joku voi loukkaantua.

 

Moni suomalainen ihmettelee, mihin verorahat oikein katoavat ja miksi otamme jatkuvasti miljarditolkulla vuosittain velkaa. Samaan aikaan moni vastustaa jokaista ehdotettua rakenteellista uudistusta.

Elämme taas kerran mielenkiintoisia aikoja.

 

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti