Kolumnit @urjamedia.fi

Suvijuhlat 1980 oli suurtapahtuma Urjalassa – Hassisen kone esiintyi keskustanuorten iloksi

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Urjalaa koskettavista tapahtumista ja ilmiöistä kirjoitin viimeksi viisikymppisestä torista. Tällä kertaa tullaan kymmenen vuotta lähemmäksi vuoteen 1980, jolloin Urjalan suurin yleisötapahtuma oli Nuoren Keskustan Liiton suvijuhlat ja liittokokous elokuun alussa. Osanottajia oli noin 3000.

Aikanaan Maaseudun Nuorten Liittona perustettu NKL vietti 35-vuotissynttäreitä. Tuohon aikaan poliittiset nuorisojärjestöt pystyivät vielä järjestämään suuria tapahtumia. Kiivainta meno taisi olla vasemmalla laidalla, jossa sinipaitaiset taistolaiset kisailivat punapaitaisten enemmistöläisten kanssa.

Urjalan suvijuhlilla pääosa osanottajista majoittui kirkonkylän koulun ja läheisten kerrostalojen väliselle pellolle telttoihin. Nyt paikalla on Reikonlinna. Päätapahtumat olivat koululla, mutta urheilukentällä olivat suunnistus ja yleisurheilu, joissa muuan Matti Vanhanen juoksi 100 m. Säätiötalossa kilpailivat näytelmä- ja ohjelmaryhmät. Seurakuntatalossa olivat kulttuurikilpailujen yksilölajit. Kirkossa oli konsertti ja jumalanpalvelus ja Menosten lavalla tanssit. Oli siihen mennessä suurin yleisömäärä, vaikka Liikasen Eki menikin Kotkan meripäiville.

Tapahtuman tunnetuin esiintyjä oli Hassisen kone, joka juuri tuona vuonna oli noussut suureen suosioon voitettuaan Oulussa rockin SM-kisan. Se esiintyi kirkonkylän koululla ja hyvin lattia kesti, vaikka sitä etukäteen vähän epäiltiin.

Suvijuhlien aikaan olivat Moskovan kesäolympialaiset. Aallon Markku järjesti paikalle televisiot, joten voitiin seurata esimerkiksi Kaarlo Maaningan hopeajuoksua kymppitonnilla. Kiivaimmalla hetkellä kuulutin jotakin ulkoalueille. Silloin tultiin sanomaan, että lopeta, mitali ratkeaa juuri.

Järjestön silloinen puheenjohtaja Esko Aho luopui tehtävästä mentyään naimisiin. Paikasta kilpailivat Martti Pura, Lauri Kontro ja Matti Vanhanen, joka kisan voitti. Purasta tuli myöhemmin ministeri ja Kontrosta päätoimittaja. Ainoana politiikassa jatkaa Vanhanen tuoreena valtiovarainministerinä.

Kolmipäiväinen tapahtuma päättyi sunnuntaina lippumarssiin ja pääjuhlaan urheilukentällä. Lippukulkueen kärjessä oli lippulinnana 35 Suomen lippua ja sitä seurasivat järjestön, piirien ja paikallisosastojen liput. Suunnittelemani liput oli otettu käyttöön viisi vuotta aiemmin. Näky oli vaikuttava. Juhlapuheen piti Paavo Väyrynen, joka oli peitonnut Johannes Virolaisen kesäkuussa Turussa.

Juhlista kuvasi Pakkasen Samuli videon. Pyrin laittamaan sen lähiaikoina katseltavaksi Youtubeen. Silloiset juhlijat taitavat vaikuttaa nykyään eläkeliittolaisina.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic