Kolumnit

Sympatiaa Salmiselle – Ettäkö presidentin ohella myös tartuntatautijohtajamme pitäisi valita kansaäänestyksellä!?

Lyhyet-palstan viestit saattavat aamutuimaan aiheuttaa tilapäistä kulmakarvojen kohottelua ja syvää hämmennystä: Kuinka kummassa moinen ajatus on voinut lähettäjän ajukoppaan juolahtaa?

Yleensä kohtaus menee nopeasti ohi. Puurolusikka jatkaa tuttua liikettään ja ajatukset valtaa lenseä suvaitsevaisuus: Mahtuuhan maailmahan näitä.

Mutta kun arvostettu journalisti kirjoittaa jotain aivan posketonta, lukijan mielen tyyneys joutuu ankaralle koetukselle. Silloin saattaa tapahtua, että kuppi menee nurin ja lähipiiri joutuu kuuntelemaan epämääräisestä suunnasta kuuluvaa jupinaa valitettavan pitkiä aikoja.

 

Korona-aika on tuottanut mediatutkijoille hirmuisen määrän aineistoa, mutta noukin virrasta vain yhden oudoimmista lastuista. Ilta-Sanomat julkaisi 5.5. ex-päätoimittajansa Tapio Sadeojan kommentin: ”Mika Salminen – mies, jota kukaan ei haluaisi nähdä.”

Sadeoja julistaa heti aluksi, ”kuinka maaliskuun puolivälistä alkaen olohuoneisiimme on säännöllisin väliajoin tunkeutunut vakiovieras, jota meistä kukaan ei olisi kaivannut: tutkimusprofessori Mika Salminen, 55.” Salminen on siis THL:n johtaja, joka toimii pandemia-asiantuntijana ja yhtenä hallituksen neuvonantajista.

Kirjoittaminen on sanojen valitsemista. Kun kerrotaan, että Salminen on ”tunkeutunut” olohuoneisimme, kirjoittaja kyseenalaistaa sanavalinnallaan Salmisen toiminnan ja langettaa siinä sivussa tuomionkin.

 

En tunne Ilta-Sanomien käytäntöä, mutta kuvittelen, että haastattelut syntyvät edelleen perinteisessä järjestyksessä: Toimittaja pyytää ja haastateltava suostuu tai on suostumatta. Virkansa puolesta ja tilanteen vaatimusten mukaisesti Mika Salminen on jaksanut rampata studioissa sekä rauhallisesti, kärsivällisesti ja ymmärrettävästi vastata esitettyihin kysymyksiin.

Varsinaisen hajupomminsa Sadeoja laukaisee jo kommenttinsa toisessa kappaleessa. Mika Salminen on tällä haavaa yksi Suomen vaikutusvaltaisimmista henkilöistä, mutta – voi kauhistus!: ”Häntä ei kansa ole vastuulliseen tehtävään äänestänyt, mutta silti hän ohjaa kansakunnan kohtaloa ja ajaa linjaa, joka herättää kauhunsekaisia tunteita monissa hänen kollegoissaan niin Suomessa kuin maailmallakin.”

Niin, ettäkö presidentin ohella myös tartuntatautijohtajamme pitäisi valita kansaäänestyksellä!? Hallelujaa, milloin Norjaan tai Islantiin pääsee taas muuttamaan?

 

Korona-aikana on nähty sekin ihme, että johtavat poliitikkomme ovat pääministeristä lähtien myöntäneet tehneensä virheitä. Odotan yhä päivää, jolloin nämä tapiosadeojat, timohaapalat, markojunkkarit ja muut toimittajat nostavat kätensä virheen merkiksi ja myöntävät reilusti, että selviä hutejakin on tullut ammutuksi.

Kirjoittaja on forssalainen kirjastonhoitaja ja jokamiesluokan kynäilijä.

Uusimmat

Fingerpori

comic