Kolumnit

Syntyvyys vaatii uudenlaista joustoa

Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Syntyvyys ei lähde nousuun ihmekikoilla. Koska vyyhti on monisäikeinen, pitäisikö syntyvyysohjelma palastella? Surkea syntyvyyskehitys vaatii uudenlaista joustoa työelämään, päiväkoteihin ja kouluihin.

Nopeasti mietittynä tulee mieleen läjä aihealueita, joihin pitäisi tarttua.

1. Asuntopolitiikka ja huimat hinnat. Jos väki pakkautuu etelään, on asuntopolitiikka ajateltava uudestaan. Yhä useamman perheen lapsiluku jää keskustan neliöhinnoilla yhteen. Kun harkitaan toista lasta, on mietittävä yhtä uutta huonetta. Ei onnistu.

2. Jousto puuttuu. Kun seuraa syntyvyyskeskustelua, yksi aihe nousee usein ylitse muiden ja se on työelämä. Se huutaa joustoa lapsiperheille. Joustoja kaivataan niin päiväkodeilta, työnantajilta kuin kouluilta.

3. Yksi syyllinen on nykyajan hektinen työelämä. Ikä olisi sopiva lapsentekoon, mutta uusi työ on niin kiinnostava, etten malta. Poissaolon aikana joku toinen vie työni ja joudun palaamaan huonompaan asemaan.

4. Olen pätkätyöläinen ja sellaisena pysyn. Naisvaltaisilla aloilla tämä on niin totta. Jos jään vanhempainvapaille, niin mitä sen jälkeen? Jos pysyn pätkähommassani, niin ehkä saan joskus vakinaisen viran. Tähän tilanteeseen eivät vauvat sovi.

5. Olen yksinyrittäjä ja teen työtä vuorokaudet läpeensä. Mihin rakoon vauva mahtuisi?

6. Vauva-arki on raskasta. En muista paljonkaan esikoiseni varhaisista ajoista. Univelkaa oli rutkasti. Ulkopuolista tukea ei tullut. Neuvolan väkikin oli ylityöllistetty. Perheneuvontaa nopeasti, kiitos. Lisäksi sairastuin. Olisin tarvinnut kotihoitoa. Sote-rintamalla on pulaa käsistä. Voisin harkita siivousapua, mutta se kotitalouden vähennysoikeuskin kutistui.

7. Olen yksinhuoltaja. Saan korttitalon pysymään nippa nappa pystyssä näillä eväillä. Toinen lapsiko? Älkää naurattako.

8. Olen ilmastoahdistunut. Suurin ekoteko on, että jätän lapsen tekemättä. Okey, jos kerran viisaammat näin linjaavat.

9. Meillä on nyt hirveän suuri asuntolaina, ja mies on yksityisyrittäjä. Jos kaikki kaatuu, niin mihin joudumme, jos on monta suuta ruokittavana? Kaiken kukkuraksi he menivät heikentämään asuntoluoton korkojen vähennysoikeutta. Perhevapaitakin uudistetaan. Toivottavasti ei huonompaan suuntaan, vaikka ei niillä syntyvyyteen taida kauheasti olla merkitystä.

10. Olen tullut mukavuudenhaluiseksi. Rakastan matkustelua ja työtäni. Seuraan ikäisteni perhearkea sivusta. Päiväkotiin, kouluun, töihin, harkkoihin ja kauppaan. Sama rumba toistuu kaksi kertaa viikossa. Huh.

Jotta lista ei mene liian synkäksi, mainittakoon, että lapsiarki on myös mitä ihaninta ja palkitsevinta arkea. Jos yllämainituista aiheista muutamaan saataisiin parannus tällä vaalikaudella, niin se olisi iso askel eteenpäin.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic