Kolumnit

Syyllistämisen tilalle kansainvälistä aloitteellisuutta

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Hesarissa oli (6.10.) todella mielenkiintoinen juttu otsikoituna ”Hiiliviljelijä Herlin, suuromistaja Ilkka Herlin tekee maatalouden vallankumousta…”. Vaikka harjoitan perunnanviljelyä, eivät tietoni maanviljelyksestä ja karjataloudesta riitä arvioimaan, olisiko Herlinin kokeiluista ja tutkimuksista tulevaisuuden ratkaisuiksi. Mutta tiedän ainakin yhden karjatilan, jossa on otettu Herlinin esittelemä rotaatiolaiduntaminen käyttöön, samoin perustein kuin Herlininkin karja. Hiiliviljelijän ajatukset ja teot olivat paitsi mielenkiintoisia niin myös optimistisia. Tällaista vallankumouksellisuutta tarvitaan.

Suomalainen ilmastonmuutoskeskustelu on ollut syyllistävää. Sen mukaan me olemme varsinaisia ilmaston tuhoajia, kun lämmitämme saunat puilla, risteilemme laivoilla ja teemme lomalentoja. Ja mikä pahinta: syömme punaista lihaa ja juomme maitoa.

Keskusteluissa myös suomalaiset lehmät ovat päässeet maailmanlaajuisen muutoksen syyllisiksi. Urjalantien varrella on kaksi karjatilaa. Keväisin, laiduntakauden alettua pysähdymme ihastelemaan lihakarjan ryhmätoimintaa. En pidä lehmiä ympäristörikollisina, enkä tuottajia ilmastomafiosoina. Lihaa ja maitoa tarvitaan. Lainaan Herliniä: ”Jos lihaa tuotetaan syöttämällä eläimille kestävästi tuotettua heinää ja nurmea, joka sitoo hiiltä maaperään, ja lauma liikkuu luontaisesti vihreän mukaan, märehtijöistä tulee ilmastonmuutoksen torjunnassa keskeinen olento.” Hesarin jutun mukaan Helsingin yliopiston agroekologian professori Juha Helenius ei tyrmää ajatusta.

En ole ainoa, jota suututti, kun Eduskuntatalon eteen kokoontuneilta lapsilta kysyttiin, että mitä olet tehnyt ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Toimittaja vaikutti tyytyväiseltä, kun ehkä 12-vuotias poika kertoi lopettaneensa ilmastosyistä lihansyönnin ja esittävänsä vanhemmilleen lomamatkailun vähentämistä. Tietysti on hienoa, että nuoret ovat huolestuneita tilanteesta ja reagoivat ruotsalaisen esikuvansa mukaisesti. Tätä kautta luodaan paineita poliitikoille. Mutta, maapallolla on n. 7,6 miljardia ihmistä. Ja jos 5,6 miljoonaa suomalaista lopettaa lihansyönnin ja autoilun, ei se tunnu missään. Eikä maapallon esimerkkikansalaisiksi asettuminen vedä mukaansa edes puolalaisia, puhumattakaan muista suurista saastuttajista.

Mutta, Suomen pitää olla aloitteellinen EU:ssa ja laajemmaltikin. Ilmastonmuutos ei ole propagandaa. Se on tosiasia, jonka hidastamiseen ja pysäyttämiseen tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä. Valitettavasti näyttää siltä, että EU:n sisälläkään ei ole yhteistä näkemystä. Ja kun näin on, on vaikea löytää maailmanlaajuinen toimintamalli. Varsinkin, kun suurten saastuttajamaiden poliittiset johtajat näyttävät – säilyttääkseen kansansuosionsa – enemmän kiihdyttävän kuin rajoittavan ilmastonmuutoksen tekijöitä.

 

Kirjoittaja on forssalainen maakuntaneuvos.

Uusimmat

Fingerpori

comic