Kolumnit

Takki auki ja reviiri kiinni

Yksi täystomppelikin änkesi meren takaa taas itsensä takki levällään Eurooppaan. Tällä kertaa maailman talousviisaiden foorumiin. Tilaisuus itsensä nolaamiseen mannertenvälisessä mitassa oli hyödynnettävä, kun sellainen tarjolle sattui. Eikä siinä mitään: miehenkuva öykkäröi odotukset täyttäen niin itsekehunsa määrässä kun laadussakin.

Eikä vieras patologisena valehtelijanakaan pettymystä tuottanut. Kuten ei tuottanut kyseisen taiteenlajin ikiaikaisen liittolaisen, itsensä kanssa ristiin puhumisen valmiuksissakaan. Siitä yhtenä näytteenä vaikkapa vapauden peräänkuuluttaminen markkinoilla.

Ja kuitenkin tämä samainen, viime vuodet yllämme ihmiskunnan suurimpana uhkakuvana häärinyt mies on itse perustanut kauppapolitiikkansa pudasoppisimmilleen viritetylle protektionismille eli reviirinsä muilta sulkemiselle.

Siispä ei muuta kuin tullimaksuilla luuta kurkkuun oman rappeutumisensa kanssa kipuilevan suurvallan rajojen takana vaaniville ilon pilaajille. Niin piti maan kilpailukykynsä maailmalla taivaan tuuliin ruostuttaneen teollisuuden ynnä maataloudenkin siinä sivussa nouseman uuteen kukoistukseensa.

Jokin tuossa yhtä yksinkertaisessa ja yhtä yksioikoisessa oppirakennelmassa kuin kehittäjä-toteuttajansakin on osoittautunut ontuvaksi. On toisin sanoen käynyt täsmälleen kuten kaikki muut paitsi hän, Messias itse ja opetuslapsensa tiesivät jo etukäteen.

Tuontitulleihin nojannut kauppapolitiikka vastatulleineen ja kauppasotineen on aiheuttanut aloittajansa johtamalle valtakunnalle, ja huom. nimenomaan teollisuutta kuten maatalouttakin koskien kustannusten nousua sekä työpaikkojen menetyksiä.

Asia todetaan, ei enempää eikä vähempää kuin maan keskuspankki Fed:in vuoden 2019 lopulla julkistamassa tutkimuksessa. Sen mukaan maan tuotantokustannukset ovat nousseet tullien seurauksena eniten alumiini- ja terästuotteiden, esimerkiksi koneiden ja laitteiden valmistuksessa.

Tutkijat Aaron Flaaen ja Justin Pierce huomauttavat jättäneensä ottamatta Fed:lle tekemissään laskelmissa huomioon tullimaksujen aiheuttamat epävarmuusvaikutukset. Ja nimenomaan niitä monet yrityksetkin pitävät kyseisessä maassa nykyisen kauppapolitiikan suurimpana haittana.

Mitä kyseisen hölmöilijäpellemme meren tälläkin puolella kehumaan maansa talouden hyvään vetoon tulee, on työpaikkojakin kuulemma syntynyt nykyhallinnon kaaoksessa kerrassaan enemmän koskaan.

Niin varmaan. Mutta vielä kiihtyvämpään tahtiin maassa on samanaikaisesti lisääntynyt väestö, jonka palkka ei kolmenkaan työpaikan loukussa vuorokaudet ja viikot ympäri nöyryytettynä raataen riitä edes ruokaan, katon päänsä päälle saamisesta puhumattakaan.

Kirjoittaja on forssalainen toimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic