Kolumnit

Taloutta koronan varjossa – Voiton tavoittelu ja yhteiskuntavastuun kantaminen yrityksessä eivät ole ristiriidassa keskenään, päinvastoin

Kuva: tuntematon
Kuva: tuntematon

Hallituksen esitystä valtion vuoden 2021 budjetiksi käsitellään tänä syksynä eduskunnassa koronan varjossa, kuten myös EU:n jättimäistä koronaelvytyspakettia. Näitä päivinä käsitellään lisäksi opposition välikysymystä hallituksen talouspolitiikasta. Saattaa syntyä aika vilkkaita keskusteluja.

Ensi vuoden budjetin valmistelussa oli paljon samaa kuin tämän vuoden budjetin valmistelussa.

Viime vuoden syksyllä pääministeri Rinne kutsui puolueiden puheenjohtajat kasaan vähän ennen budjettiriihtä. Puheenjohtajat sopivat kaiken valmiiksi. Taisivat lisätä valtiovarainministeri Lintilän valmistelemaan esitykseen parisen miljardia euroa. Lintilän kehonkieli kertoi selvästi, mitä mieltä hän semmoisesta touhusta oli. Pääministeri puolestaan rehvasteli, että lyhyen budjettiriihen aika meni jo aiemmin tehtyjen päätösten monistamiseen.

Tänäkin syksynä pääministeri, nyt Marin, kutsui puolueiden puheenjohtajat neuvonpitoon. Valtiovarainministeri Vanhanen sai armon tulla mukaan. Tällä kertaa viisikko lisäsi budjetin alijäämää nelisen miljardia euroa. Vanhanen piti julkisuudessa pokkansa.

Syyskesä on tuonut huonoja talousuutisia ja lisää taitaa olla tulossa ainakin Lapin matkailun suunnasta.

Sanomalehtipaperin kysyntä on maailmalla vähenemässä. Suomalainen UPM on sulkenut tehtaitaan. Maamme viimeinen sanomalehtipaperitehdas suljettiin Kaipolassa.

Tästä syntyi erikoislaatuinen näytelmä. Maan hallitus haukkui pääministerin johdolla firmaa oikein kunnolla yhteiskuntavastuun puuttumisesta.

Ehkä hallituksen olisi syytä perehtyä osakeyhtiölakiin. Lain viides pykälä on aika yksiselitteinen: ”Yhtiön toiminnan tarkoitus on tuottaa voittoa osakkeenomistajille…” Hallitus siis moitti yhtiötä lain noudattamisesta. Aika erikoista.

Ilmastopolitiikka on aiheuttanut energiasektorille murroksen, joka on aikaansaanut öljypohjaisten tuotteiden kysynnän laantumisen. Suuria voittoja tekevä Neste ilmoitti sulkevansa Naantalin jalostamon. Työttömiä tulee suurin piirtein saman verran kuin Kaipolassa.

Mutta nyt ministerit eivät lähteneet haukkumaan firmaa. Mistä tällainen käyttäytymismuutos? Olisikohan syynä se, että valtio omistaa Nesteestä melkein puolet ja saa sen voitosta huiman suuret osinkotulot.

Yritysten yhteiskuntavastuusta alettiin kantaa huolta ministeriössäni yli kaksi vuosikymmentä sitten. Nykyään siellä asiaa hoitaa laajapohjainen neuvottelukunta. Yritysten tilinpäätöksissä on nykyään laajoja yhteiskuntavastuuraportteja.

Voiton tavoittelu ja yhteiskuntavastuun kantaminen yrityksessä eivät ole ristiriidassa keskenään, päinvastoin. Tämä on aina ollut kantani.

Vähän Vorssaakin. Kaupunginvaltuusto äänesti Monikylän rakentamisesta syyskuussa vain kaksi kertaa ja kaupunginhallitus päätti vain kerran. Olen huolestunut. Vaivaako paikallispoliitikkoja turnausväsymys?


Kirjoittaja on toiminut valtionhallinnossa mm. budjettipäällikkönä ja ministeriöiden kansliapäällikkönä.

Uusimmat

Fingerpori

comic